Αρχική News Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκυμοσύνη

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκυμοσύνη

Πως-η-παχυσαρκία-επηρεάζει-την-εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες διανύουν τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι η πρόωρη διακοπή κύησης, η θνησιγένεια και η δισχιδής ράχη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία, που αφορούσαν περισσότερες από 700,000 έγκυες και διαπίστωσαν ότι, 310,000 από αυτές είχαν προβλήματα βάρους στην αρχή της κύησης και σχεδόν 20,000 ήταν νοσηρά παχύσαρκες.

Αν και ο κίνδυνος αποβολής πριν τις 12 εβδομάδες είναι 1 προς 5, στις παχύσαρκές ή υπέρβαρες έγκυες αυξάνεται στο 1 προς 4, ενώ αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη κύησης, υπέρτασης και προεκλαμψίας.

Επίσης είναι πιθανότερο αυτές οι γυναίκες να δυσκολευτούν να γεννήσουν φυσιολογικά και να χρειαστεί να κάνουν καισαρική τομή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Russell Viner επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μια μητέρα που είναι παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, ενώ τα μωρά τα οποία γεννιούνται από υπέρβαρους γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και εκείνα υπέρβαρα ή να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2κάποια στιγμή στη ζωή τους» και συμβουλεύει τις γυναίκες να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Η καθηγήτρια Lesley Regan, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζει ότι πρέπει να συγκροτηθούν εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να ενημερώνουν γύρω από το θέμα του βάρους στην εγκυμοσύνη και να συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των εγκύων και των νέων μητέρων.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η σχέση βάρους και εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα που χρήζει περεταίρω ιατρικής έρευνας και μελέτης.

Πηγή: Daily Mail