Αρχική News Πόπη Νικολάου: Βραβεύτηκε στην Ινδία ως μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικούς του...

Πόπη Νικολάου: Βραβεύτηκε στην Ινδία ως μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικούς του κόσμου

Πόπη-Νικολάου:-Βραβεύτηκε-στην-Ινδία-ως-μια-από-τις-καλύτερες-εκπαιδευτικούς-του-κόσμου

Συγκινεί εδώ και χρόνια μαζί με τους μαθητές της για τα έργα τέχνης που φτιάχνουν. 

Η Πόπη Νικολάου είναι πλέον ευρέως γνωστή ως η καθηγήτρια που μαζί με τους μαθητές της πρωτοτυπεί σε έργα τέχνης που αγγίζουν βαθιά κοινωνικά προβλήματα. Το 2016 την πρωτογνωρίσαμε μέσω του έργου “Immigrants”,  που είχε επιμεληθεί ως καθηγήτρια Τέχνης στο Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου. Το συγκεκριμένο έργο ξεχώρισε καθώς παρουσίαζε το προσφυγικό δράμα που εξελισσόταν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην μεσόγειο θάλασσα.

Οι διακρίσεις, οι παρουσιάσεις στον εγχώριο και ξένο τύπο καθώς και η προβολή του έργου σε μεγάλες galleries του εξωτερικού ήταν σημαντικές για να προωθηθεί το μεγάλο ζήτημα των προσφύγων αλλά και η προσπάθεια τόσο της καθηγήτριας αλλά και των μαθητών της να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

6 8 463x326

Πρόσφατα παρουσίασε το έργο  «Έκπτωτοι Άγγελοι» που παρουσιάζει ένα άλλο κοινωνικό θέμα όπως αυτό της εμπορίας και η εκμετάλλευσης ανθρώπων που έχει ήδη αποσπάσει το 2ο Παγκύπριο Βραβείο Εικαστικών Τεχνών, το Silver award at 1st Cyprus Εducation Αwards, ενώ βραβεύτηκε και από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

60135808 10214453707958203 2886288889872384000 n

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Ινδία με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας για να παραλάβει βραβείο από Global Teacher Award 2019 ως μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικούς του κόσμου. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί ήταν συνολικά από 70 χώρες του πλανήτη.

Μιλώντας μαζί της αντιληφθήκαμε τον μεγάλο της ενθουσιασμό που βρέθηκε στο Νέο Δελχί για αυτό τον λόγο καθώς και την χαρά της που είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολλούς εκπαιδευτικούς απ’ όλο τον Κόσμο. Όπως είπε η ίδια «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιληφθεί ότι ανά τον κόσμο τα παιδιά δεν πάνε σχολείο γιατί χαίρονται πραγματικά που μαθαίνουν νέα πράγματα αλλά για τους βαθμούς»

Θεωρεί ότι το μάθημα της Τέχνης καθώς και τα υπόλοιπα μαθήματα τα οποία στα Κυπριακά σχολεία θεωρούνται ως «δεύτερα μαθήματα», αυτά που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση δηλαδή συναισθήματα. «Καθώς τα παιδιά κατακλύζονται από τις νέες τεχνολογίες έχουν ανάγκη από ποιοτικό χρόνο προς τις τέχνες αλλά και μαθήματα όπως την γυμναστική που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τον συναισθηματικό τους κόσμο αλλά και το σώμα τους.»

Σε ερώτηση μας αν θεωρεί ότι οι καθηγητές είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσουν τους μαθητές να είναι πιο ενεργοί στο μάθημα μας απάντησε «ότι όλα αρχικά ξεκινούν από αυτούς». Οι καθηγητές πρέπει να νοιάζονται πραγματικά για το μάθημα τους, πως αυτό θα παρουσιαστεί με τρόπο που θα τραβήξει τον ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και πως θα γίνουν κατανοητοί σε όσα έχουν να πουν.

Η ίδια προσπαθεί να διατηρεί σχέσεις με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών έτσι ώστε να μαθαίνει νέες τρόπους μάθησης, νέες δράσεις και καινοτομίες που βοηθούν καθηγητές και μαθητές να εξελίσσονται. 

 

ΥΣ. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας παραχώρησε αυτή την μικρή συνέντευξη καθώς βρισκόταν στην Ινδία. Ευχόμαστε πάντα να είναι παράδειγμα εκπαιδευτικού προς μίμιση για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο.

Επιμέλεια κειμένου: Χ .Μ