Αρχική News Γιατί δεν κοιμάστε καλά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Γιατί δεν κοιμάστε καλά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στο-πρώτο-τρίμηνο-της-εγκυμοσύνης

Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης το σώμα σας βιώνει ραγδαίες αλλαγές που διαταράσσουν το πρόγραμμά σας. Πρώτ’ απ’ όλα, παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών που αλλάζουν τις ισορροπίες και μεταβάλλουν τη γενικότερη λειτουργία του. Καθώς προσαρμόζεστε σ’ αυτές τις αλλαγές, είναι λογικό να δυσκολεύεστε να μπείτε στην κατάσταση ηρεμίας που απαιτείται για να έχετε έναν καλό, αδιάκοπο και ξεκούραστο ύπνο. Αν διανύετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δείτε τους 5 πιθανούς λόγους για τους οποίους στερείστε τον ύπνο σας και τι μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τις επιπτώσεις τους.

 

Ορμονικές μεταβολές

Ένα από τα πρώτα έντονα φαινόμενα της εγκυμοσύνης είναι μια ανεξήγητη νωχελικότητα που σας κυριεύει απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την ίδια στιγμή, όταν έρχεται το βράδυ, μπορεί να νιώθετε μια εγρήγορση που δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε. Όταν είστε έγκυος,  και προσπαθήστε 

 

Ναυτίες

Ένα συντριπτικό ποσοστό των γυναικών που περιμένουν παιδί – το 75% περίπου – αντιμετωπίζουν έντονες ναυτίες κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Ο λόγος είναι, φυσικά, οι τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, . Οι ναυτίες αυτές που, καταχρηστικά, ονομάζουμε «πρωινή αδιαθεσία» μπορούν να χτυπήσουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμη και την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάστε.  – π.χ. φρυγανιές ή κριτσίνια –  ή να φτιάξετε ένα τσάι τζίντζερ που είναι ένα δοκιμασμένο φυσικό αντίδοτο για τη ναυτία.

 

Μεταμεσονύκτιες λιγούρες

Ακόμη και αν είστε μέσα στο 25% που η τύχη εξαιρεί απ’ το βάσανο της ναυτίας στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν πρόκειται με τίποτα να εξαιρεθείτε απ’ το αυξημένο αίσθημα πείνας που χτυπά απροειδοποίητα και, συχνά, στη μέση της νύχτας. Αν και η διαδεδομένη εντύπωση ότι «τρως για δύο» είναι υπερβολή, εσείς μπορεί να νιώθετε ακριβώς έτσι, αφού ποτέ πριν δεν είχατε τόσες λιγούρες που να μην… παίρνουν αναβολή. Μην αφεθείτε στην ιδέα ότι μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε χωρίς ενοχές. Προγραμματίστε μικρά και θρεπτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να χωνεύετε ευκολότερα και να πεινάτε λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, θα μπορέσετε να φάτε και κάτι πιο «αμαρτωλό» ενδιάμεσα χωρίς να διακυβεύεται ο βραδινός σας ύπνος.

 

Συχνουρία

Είναι αναπόφευκτο, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης, να νιώθετε συχνά και ανεξέλεγκτα την ανάγκη να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας. Είναι φυσιολογικό αφού, αφενός το σώμα σας κατακρατεί περισσότερα υγρά και αφετέρου η μήτρα σας μεγαλώνει σταδιακά πιέζοντας περισσότερο την κύστη. Βεβαίως, η συχνουρία ρολόι δεν κοιτά κι έτσι ο ήδη ταραγμένος ύπνος σας διακόπτεται και από τις τακτικές επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Για να ανακτήσετε έναν σχετικό έλεγχο, μπορείτε να πίνετε πολλά υγρά νωρίς μέσα στην ημέρα και λιγότερα όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αποφεύγετε διουρητικά ροφήματα, όπως ο καφές και να γέρνετε προς τα μπρος όταν κάθεστε στην τουαλέτα για να αδειάζετε πιο αποτελεσματικά.

 

Άγχος

Ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, οι αγωνίες που μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνη κατά το πρώτο τρίμηνο δεν είναι και λίγες.  Και αν πάνε, είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της μητρότητας; Ο άντρας σας είναι έτοιμος να γίνει πατέρας; Αυτές οι ενοχλήσεις είναι φυσιολογικές ή πρέπει να πάρετε τον γιατρό σας; Σίγουρα, όλοι γύρω σας σάς λενε να μην αγχώνεστε, όμως το άγχος δεν είναι κάτι που μπορείτε να διώξετε έτσι εύκολα και τείνει να χτυπά τη νύχτα, δυσκολεύοντας τον ύπνο σας.  Πριν πέσετε, όμως, φροντίστε να χαλαρώνετε πραγματικά αποφεύγοντας την τηλεόραση και το κινητό και κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο

 

Πηγή: mama365.gr