Αρχική News Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις καρότσι για το μωρό σου

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις καρότσι για το μωρό σου

Τι-πρέπει-να-προσέξεις-πριν-αγοράσεις-καρότσι-για-το-μωρό-σου

H βόλτα με το καρότσι θα είναι η πρώτη σου απόλαυση σαν νέα μαμά. Η πρώτη εμπειρία είναι συνήθως λίγο κουραστική και μοιάζει με ταλαιπωρία. Είναι μία μικρή επιχείρηση που πρέπει να οργανώσεις άψογα για να τη φέρεις σε πέρας. Ωστόσο, κι αυτό, όπως όλα, είναι μία συνήθεια. Όσο προετοιμασμένη κι αν είσαι γι’ αυτή τη βόλτα, η πρώτη σου επαφή με το καρότσι θα σε διαψεύσει.

Πώς κλειδώνει το αυγό (το πρώτο κάθισμα αυτοκινήτου που συνήθως συνδέεται με το καρότσι) πάνω στον σκελετό, πώς μπαίνουν οι αντάπτορές του, πώς ανοίγει, πώς κλείνει, πού είναι το φρένο, πού να βάλεις τα πράγματά σου; Όλα αυτά για αρχή είναι μικρά επίπεδα που πρέπει να περάσεις για να τελειώσεις την πίστα και να τσουλήσεις ευτυχισμένη το καρότσι. Μετά θα γίνουν όλα πολύ εύκολα. Οι κινήσεις σου θα είναι μηχανικές και το καρότσι θα το χειρίζεσαι σαν το smartphone σου.

Στο θέμα «καρότσι» λοιπόν, άλλα πρέπει να σε ανησυχούν κι αυτά πριν την αγορά του. Αν είσαι σε φάση που ψάχνεις καρότσι κράτα σημειώσεις. Ειδική δεν είμαι, είμαι όμως νέα μαμά που πέρασα αυτή τη διαδικασία πρόσφατα και έχω και την εμπειρία του μετά. Μπορώ να μοιραστώ μαζί σου τα tips μου. Θεώρησέ τα μία μικρή καθοδήγηση και φυσικά προσάρμοσέ τα στα δικά σου standards.

Ασφάλεια

Το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο όλων είναι η ασφάλεια. Το καρότσι για το μωρό σου πρέπει να πληρεί όλες τις προδιαγραφές έτσι ώστε να προσφέρει στο μωρό μία ασφαλή μεταφορά. Εκτός από τα χαρακτηριστικά του καροτσιού που θα διαβάσεις και θα ακούσεις, πρέπει να το δοκιμάσεις. Να δεις πόσο σταθερό είναι, πόσο γερά πατά στο έδαφος. Κάνε όλες τις ερωτήσεις που σου έρχονται στο μυαλό, ακόμα κι αυτές που ίσως κάποιος θεωρεί αυτονόητες.

Μέγεθος και πρακτικότητα

Το μέγεθος του καροτσιού δεν είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια, όπως ίσως φαντάζεσαι. Σε αυτό το κομμάτι, ο τρόπος ζωής σου είναι ο κύριος παράγοντας. Αρχικά ένα μεγάλο καρότσι συνεπάγεται σπίτι στο ισόγειο ή μονοκατοικία με εύκολη πρόσβαση κι άπλετο χώρο. Επίσης απαιτεί και ένα ευρύχωρο πορτμπαγκάζ για τις φορές που θα το μεταφέρεις. Κι αλήθεια δεν είναι λίγες αυτές.

Αφού καταλήξεις στο μέγεθος – φαίνονται όλα ίδια πάνω κάτω αλλά δεν είναι- πρέπει να κάνεις μερικές δοκιμές. Να το ανοίξεις, να το κλείσεις, να το σηκώσεις, να προσπαθήσεις να το μετακινήσεις ελαφρώς. Κι όχι μόνο εσύ αλλά και ο μπαμπάς, ο οποίος σε αυτό το κομμάτι θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Άνεση και προστασία

Ένα ακόμα κομμάτι που πρέπει να ερευνήσεις είναι η άνεση. Ειδικά σε καρότσια 3 σε 1, καλό είναι να ελέγξεις και το αυγό και το πορτ-μπεμπέ και το βασικό καρότσι. Αν θεωρείς ότι θα μετακινήστε αρκετά με το καρότσι, τότε πρέπει να σκεφτείς και για φίλτρα αντηλιακής προστασίας. Ναι, βέβαια υπάρχουν και στα καρότσια. Επιπλέον, αν έχεις αποφασίσει ότι το πορτ-μπεμπέ θα είναι το πρώτο κρεβατάκι του μωρού, τότε μάλλον πρέπει να φροντίσεις και για επιπλέον στρώμα, ειδικό για βρεφική ηλικία.

Μην ξεχάσεις να ελέγξεις τη ζώνη. Δοκίμασε να την κλείσεις και να την ανοίξεις μερικές φορές. Μπορεί για την υπάλληλο να είναι παιχνιδάκι για σένα όμως όχι. Τέλος, το αυγό θα είναι το πρώτο μεταφορικό μέσο του μωρού, επομένως καλό είναι να έχει μαξιλαράκι για το κεφάλι του. Στην αρχή δεν θα μπορεί να το κρατά σταθερό, επομένως πρέπει να το βοηθά το αυγό. Με αυτό θα το βγάλεις από το μαιευτήριο και θα είναι το πρώτο του κάθισμα για το αυτοκίνητο.

Τα αξεσουάρ

Ίσως να σου φαίνονται περιττά στην αρχή, αλλά τα αξεσουάρ του καροτσιού είναι μέρος της λειτουργικότητάς του. Η τσάντα αλλαγής, οι χώροι αποθήκευσης, η βάση για ένα ποτήρι, η προσθήκη ομπρέλας είναι μερικά από αυτά που θα σου χρειαστούν από τις πρώτες βόλτες. Επίσης, ανάλογα με την εποχή που θα γεννήσεις, πρέπει να σκεφτείς, αν χρειάζεσαι ποδόσακο για το καρότσι σου ή αδιάβροχο κάλυμμα.

Οι ρόδες

Οι ρόδες στα καρότσια και ο τρόπος που αντιδρούν όταν τα τσουλάς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.Οι μεγάλες και οι μικρές ρόδες που βλέπεις δεν έχουν μόνο διακοσμητική σημασία. Ανάλογα με το πού μένεις και πού κινείσαι με το καρότσι πρέπει να διαλέξεις τις κατάλληλες. Πρέπει να μπορείς να στρίψεις εύκολα, να ανεβαίνες και να κατεβαίνεις πεζοδρόμια, να κάνεις μικρούς ελιγμούς. Επιπλέον, ρώτα και για τις αναρτήσεις. Δεν είναι όλοι οι δρόμοι μία ευθεία.