Αρχική Baby Boom Πότε πρέπει να επισκεφθεί το παιδί μου τον οδοντίατρο για πρώτη φορά;

Πότε πρέπει να επισκεφθεί το παιδί μου τον οδοντίατρο για πρώτη φορά;

Πότε-πρέπει-να-επισκεφθεί-το-παιδί-μου-τον-οδοντίατρο-για-πρώτη-φορά;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται περίπου 6 μήνες μετά την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού στο στόμα του, είτε μόλις κλείσει ενός έτους, όποιο προκύψει πρώτο.

Έστω κι αν το παιδί δεν εμφανίζει νόσο του στόματος και οδοντικά προβλήματα, είναι σημαντικό η πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνεται νωρίς, για τους εξής λόγους:

1.       Έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων στην ανατολή των νεογιλών δοντιών.

2.       Ενημέρωση των γονέων για σωστές συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής του παιδιού για πρόληψη των νόσων του στόματος.

3.       Εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο, το χώρο και τα εργαλεία του οδοντιατρείου, και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις που το παιδί δεν επισκεφθεί τον οδοντίατρό του την ενδεδειγμένη χρονική περίοδο, επιβάλλεται να τον επισκεφθεί μόλις ολοκληρωθεί η διάπλαση του νεογιλού φραγμού, δηλαδή μόλις ανατείλουν και τα είκοσι νεογιλά του δόντια, περίπου στην ηλικία των 2 ετών.

Τα νεογιλά δόντια, αν και θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, ο ρόλος τους στη σωστή πρόσληψη της τροφής, την ανάπτυξη και τη ψυχική υγεία του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα τους μέχρι τη φυσιολογική απόπτωσή τους.

Οι σωστές συνήθειες πρέπει να αποκτούνται από νωρίς ούτως ώστε να μπαίνουν γερά θεμέλια για τη μετέπειτα υγιή και όμορφη ενήλικη ζωή του ατόμου. Για αυτό, μην ξεχάσετε, στα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας, να του κάνετε ένα πολύ σημαντικό δώρο: την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο!

By: Εβίτα Σιζοπούλου – Οδοντίατρος