Αρχική Baby Boom Πως κοιμίζετε το μωρό σας; Τι κρύβεται πίσω από το νανούρισμα

Πως κοιμίζετε το μωρό σας; Τι κρύβεται πίσω από το νανούρισμα

Πως-κοιμίζετε-το-μωρό-σας;-Τι-κρύβεται-πίσω-από-το-νανούρισμα

Είχες πιάσει ποτέ τον εαυτό σου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να τραγουδάει μωρουδιακές μελωδίες για το έμβρυο;

Και τώρα, όμως, που έγινες μανούλα και το μωρό σου έχει έρθει στον κόσμο, μάλλον κατά την διάρκεια της ημέρας και με έμφαση στις ώρες που μπορεί να είναι περισσότερο ανήσυχο, στην προσπάθειά σου να το ηρεμήσεις και να το βοηθήσεις να κοιμηθεί, συνηθίζεις να ψελλίζεις χαρούμενους και νοσταλγικούς ρυθμούς!

Και αυτή είναι η πατροπαράδοτη μέθοδος του… νανουρίσματος! Ξέρω, σε πολλούς μπορεί να φαίνεται μια ξεπερασμένη συνήθεια, κάτι που μόνο η γιαγιά τους θα έκανε και εκείνοι δυσκολεύονται να μπουν σε αυτή την διαδικασία. Ίσως από την άλλη, όντως πλέον να μην υπάρχουν -να μην έχουν “επιζήσει” με το πέρασμα του χρόνου- τα νανουρίσματα που έρχονται από τα βάθη της παράδοσής μας. Ωστόσο, ήξερες πως το νανούρισμα των παιδιών είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους χαλάρωσής τους;

Και όμως, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα του νανουρίσματος ή γενικότερα του τραγουδιού στα βρέφη, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι ανεκτίμητη!

Όπως προτείνει στη διδακτορική μελέτη της, η Γαλλίδα νευροψυχολόγος Marieve Corbeil, το τραγούδισμα ακόμη και ενός εντελώς άγνωστου μουσικού σκοπού, σε μια άγνωστη γλώσσα, είναι ικανό να χαλαρώσει και να κοιμίσει ένα παιδί και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι η φωνή του γονιού που του μιλάει γλυκά!

Η έρευνα έλαβε χώρα σε ουδέτερο περιβάλλον, στο οποίο δεν υπήρχαν έντονα χρώματα και παιχνίδια, ενώ και οι μητέρες των παιδιών δεν βρίσκοντας στο χώρο και πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια:

(1) τα παιδιά άκουσαν ένα τραγούδι σε εντελώς άγνωστη γλώσσα,

(2) στη συνέχεια κάποιος τους απήγγειλε τους στίχους του ίδιου τραγουδιού με φωνή χαρούμενη και παιχνιδιάρικη και τέλος

(3) κάποιος απήγγειλε τους στίχους με κανονική φωνή, σαν να συνομιλούσε. Οι μετρήσεις έδειξαν πως τα παιδιά κατάφεραν να μείνουν ήσυχα για συνεχόμενα εννέα λεπτά, χρόνος διπλάσιος απ’ ό,τι επιτεύχθηκε με τους δύο άλλους τρόπους.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ένα εντελώς άγνωστο τραγούδι σε μη γνώριμη γλώσσα και από απολύτως άγνωστη φωνή μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώσουν ηρεμία και ασφάλεια. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Πολύ απλά, γιατί το νανούρισμα καταφέρνει να κάνει τρία πράγματα! Πρώτον, βοηθά τα παιδιά να “ρυθμίσουν” τα συναισθήματά τους, δεύτερον, δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στο παιδί και το γονιό του και τρίτον, δημιουργεί μια σταθερή ρουτίνα, πράγμα που δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί.

Παρακάτω, μπορείς να δεις αναλυτικά πώς επιδρά το νανούρισμα στο παιδί και για ποιο λόγο:

“Ρύθμιση” των συναισθημάτων
Η μουσική μπορεί αποδεδειγμένα να ηρεμήσει και να δημιουργήσει αίσθημα ευφορίας τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Όταν ένα παιδί είναι ανήσυχο πριν τον ύπνο, μοιάζει απολύτως λογικό να του τραγουδήσει ένα ρυθμό, προσπαθώντας να μετατρέψει ένα αρνητικό συναίσθημα όπως ο φόβος σε κάτι θετικό και χαρούμενο.
Η μουσική μπορεί να διεγείρει συγκεκριμένα συναισθήματα, μέσα από συγκεκριμένες νευρικές συνάψεις. Τα νανουρίσματα, λοιπόν, δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία την απαραίτητη συναισθηματική ατμόσφαιρα για έναν ήσυχο ύπνο.

Δημιουργία δεσμού ανάμεσα σε παιδί και γονιό
Η Νευροεπιστήμη “κρύβεται” πίσω από αυτή την ιδιαίτερη ικανότητα του νανουρίσματος, μιας και ο κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία είναι η οξυτοκίνη ή αλλιώς “ορμόνη της αγάπης”. Οι μητέρες είναι γνώριμες με αυτή την ορμόνη, μιας και θεωρείται πως ενεργοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, όσο και κατά τη διαδικασία του θηλασμού! Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και το τραγούδισμα ενός νανουρίσματος!
Η οξυτοκίνη εκλύεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του τραγουδιού και για αυτό το λόγο δημιουργεί μεγαλύτερο δέσιμο ανάμεσα στο παιδί και το γονιό του. Εκείνο, όμως, που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη ορμόνη είναι αρκετά “επιλεκτική”, μιας και ενεργοποιείται μονάχα όταν ο γονιός το κάνει με όρεξη και με δυνατό συναίσθημα. Αντιθέτως, τα παιδιά δεν αντιδρούν θετικά στο νανούρισμα, όταν γίνεται διεκπεραιωτικά και με… μισή καρδιά! Επιπλέον, τα δύο αυτά σκέλη -του νανουρίσματος και του ισχυρού δεσμού- είναι αλληλένδετα, καθώς όσο πιο κοντά έρχονται τα παιδιά στους γονείς, τόσο πιο εύκολο είναι να… παραδοθούν στο νανούρισμά τους και το αντίστροφο!

Δημιουργία σταθερή ρουτίνας και συνήθειας
Το νανούρισμα είναι επιτυχημένο, διότι δημιουργεί μία συνηθισμένη διαδικασία ύπνου. Η ρουτίνα ύπνου είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, ώστε ο εγκέφαλός τους να καταγράψει τις κινήσεις που γίνονται και να τις αναγνωρίζει ως προετοιμασία για τον ύπνο. Και το νανούρισμα μπορεί να αποτελέσει πολύ βασικό παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία!

Άλλα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα του νανουρίσματος από τη βρεφική ηλικία:

♦ εξοικειώνουν τα παιδιά με την εκάστοτε γλώσσα

♦ βοηθούν στη γνωστική ανάπτυξη

♦ βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση προσοχής

♦ μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες

By: tLife