Αρχική Ψυχολογία Κατοικίδια και παιδιά – Οφέλη για τα παιδιά από τη συμβίωση με...

Κατοικίδια και παιδιά – Οφέλη για τα παιδιά από τη συμβίωση με ζώα

Κατοικίδια-και-παιδιά-–-Οφέλη-για-τα-παιδιά-από-τη-συμβίωση-με-ζώα

Οι εικόνες με παιδάκια και ζώα είναι πάντα αξιαγάπητες και μας θυμίζουν τη στενή σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο παιδί μας και ένα κατοικίδιο ζώο.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα, είτε είναι τα περιστέρια στο πάρκο, ένα μικρό χελωνάκι ,ακόμα και με τα ψαράκια στο ενυδρείο. Πόσο μάλλον με ζωάκια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν όπως οι σκύλοι και τα γατάκια.

Έρευνες μας δείχνουν συνεχώς πόσα οφέλη μπορεί να προσφέρει στο παιδί μια τέτοια συντροφική σχέση και σε πόσα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά η συμβίωση με έναν τετράποδο φίλο. Η αρχική επιθυμία του παιδιού για ένα ζώο συντροφιάς έχει ως στόχο το παιχνίδι και την παρέα στην καθημερινότητα. Ένα σκυλάκι πχ, φαντάζει στα μάτια του παιδιού σαν ένας φίλος έτοιμος πάντα να συμμετέχει στις παιδικές δραστηριότητες. Αυτή η καθημερινή όμως συναναστροφή προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα εκ πρώτης μπορούν να διακριθούν. 

Πως βοηθάει ένα κατοικίδιο το παιδάκι μας; Τι οφέλη του προσφέρει.

Ψυχική υγεία και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού

Έχει παρατηρηθεί ότι τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά σε περιπτώσεις άγχους και τα βοηθάνε να ξεπεράσουν δυσάρεστες καταστάσεις μειώνοντας το στρες καθώς γίνονται σιωπηλοί σύμμαχοι των παιδιών. Μια αγκαλιά στο σκυλάκι μας λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αγχολυτικά και μειώνει την αίσθηση ανασφάλειας που μπορεί παροδικά να δημιουργείται.

Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού και μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο καθώς μέσα από την καθημερινή φροντίδα του μικρού του φίλου αναλαμβάνει μικρές ευθύνες που πρέπει να φέρει εις πέρας. Αυτόματα νιώθει περισσότερο χρήσιμο και μαθαίνει να αναλαμβάνει υποχρεώσεις χτίζοντας παράλληλα την αυτοεκτίμηση του.

Επίσης μαθαίνει να συμβιώνει με ένα πλάσμα που έχει ανάγκες και στα πλαίσια αυτής της συμβίωσης θα πρέπει να σεβαστεί τις ανάγκες του ζώου του ρυθμίζοντας ανάλογα την συμπεριφορά του. Για παράδειγμα το ζωάκι του παιδιού μας μπορεί να είναι άρρωστο και να μην έχει τη διάθεση να παίξει ή να είναι φοβισμένο από τις αστραπές κλπ. Είναι μια διαδικασία που βοηθάει απίστευτα το παιδί σην συναισθηματική του ανάπτυξη μιας και μαθαίνει από νωρίς να υπολογίζει τα συναισθήματα των άλλων και να σέβεται τις ανάγκες τους.

Επαφή με τον κύκλο της ζωής και διαχειρισμός της απώλειας

Αναπόφευκτα έχοντας κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι το παιδί μας θα έρθει αντιμέτωπο με την απώλεια σε περίπτωση θανάτου του ζώου λόγω γήρατος ή ασθένειας. Πολλές φορές αυτή είναι η πρώτη εμπειρία απώλειας και ακόμα και μέσα από αυτό το δυσάρεστο γεγονός το παιδί μαθαίνει για την φύση της ζωής και τον κύκλο των ζωντανών πλασμάτων που περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ,τη γέννηση ,το γήρας και τον θάνατο.

Οφέλη στην υγεία

Η επαφή του παιδιού με τα ζώα ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια αρρωσταίνουν λιγότερο. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι με τα ζώα ή μια βόλτα μαζί τους είναι μια θαυμάσια ευκαιρια για άσκηση.

Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε εύκολα πόσα θετικά στοιχεία έχει η συμβίωση των παιδιών με τα ζώα. Η ένταξη ενός κατοικίδιου ζώου στην καθημερινότητα θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται σαν προσθήκη ενός μελους στην οικογένεια και είναι γεγονός ότι θα είναι ένα μέλος που θα κάνει τις μέρες μας πιο όμορφες.

Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι για να είναι πετυχημένη αυτή η συνύπαρξη παιδιού και κατοικίδιου θα πρέπει η επιλογή να υιοθετήσετε ένα ζωάκι να είναι συνειδητή και μετά από ώριμη σκέψη. Ένα ζωάκι έχει ευθύνες, χρειάζεται φροντίδα ,προσωπική ενασχόληση, υπομονή και σίγουρα έχει και κάποια έξοδα που δεν μπορούν να αποφευχθούν (κτηνίατρος,εμβόλια,τροφή).

Έχοντας σκεφτεί όλα τα παραπάνω ελπίζουμε να μην υπάρχει κανένας ενδοιασμός οταν σας ρωτήσει το παιδί σας : « Να πάρουμε ένα σκυλάκι;»

Πηγή:medonline.g