
Δεν γεννιέται κανείς τέλειος και ούτε ξέρουμε τα πάντα ως γονείς! Παρόλα αυτά η σωστή ενημέρωση και οι επιπλέον γνώσεις που αποκτούμε μέρα με τη μέρα διαβάζοντας, ρωτώντας και διασταυρώνοντας τις πηγές μας, σιγουρότατα βοηθούν στο να αποκλείσουμε το χειρότερο συμβάν – όποιο κι αν είναι αυτό.
Ένα από τα χειρότερα που μπορεί να τύχει σε μία οικογένεια και προπάντων όταν υπάρχει στο σπίτι νεογέννητο είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;
Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι γνωστό και ως ο θάνατος της κούνιας και παραμένει μέχρι και σήμερα ο εφιάλτης κάθε γονέα. Θεωρείται επίσης και ανεξήγητος, καθώς παρά τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες για το τι ακριβώς τον προκαλεί, παραμένει ένα ακόμη ιατρικό αίνιγμα.
Σύμφωνα με το paidiatros.com, ο συγκεκριμένος θάνατος είναι ύπουλος, επειδή συμβαίνει απότομα χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι· την ώρα που το μωρό κοιμάται.
Ειδικοί αναφέρουν ότι μερικές καταστάσεις στο περιβάλλον του βρέφους, αυξάνουν την πιθανότητα του αιφνίδιου θανάτου, όπως είναι η προωρότητα, το χαμηλό βάρος της γέννησης και το «ξένο» γάλα. Υποστηρίζεται, επίσης, από ιατρούς ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά και το γεγονός ότι το βρέφος κοιμάται μπρούμυτα.
Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος του συγκεκριμένου συνδρόμου;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου με πληροφορίες που παραθέτει στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού για γονείς, το μωρό:
- Πρέπει να κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι ή μπρούμυτα. Σημειώνει ότι για να αποφευχθεί παραμόρφωση της κεφαλής λόγω του ότι κοιμάται συνέχεια ανάσκελα, καλό θα ήταν όταν παίζουμε μαζί με το βρέφος να το βάζουμε να ξαπλώνει, με τη βοήθειά μας, σε διάφορες θέσεις.
- Τα σφηνάκια θέσης ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούμε. Ο κίνδυνος από τα βοηθήματα αυτά είναι μεγάλος και η ωφέλεια τους αμφίβολη.
- Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και το κρεβατάκι να είναι καλά στρωμένο χωρίς να υπάρχουν μαξιλάρια, αρκουδάκια και οτιδήποτε μαλακό αντικείμενο μπορεί να αποφράξει την αναπνοή του.
- Μπορεί το παιδί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο μαζί μας αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.
- Απομακρύνουμε το παιδί από άτομα και χώρους με καπνούς και τσιγάρα.
- Αν μας δίνεται η δυνατότητα, καλύτερα να θηλάζουμε το παιδί μας.
- Η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι σταθερή και να το ντύνουμε κανονικά χωρίς να το σκεπάζουμε υπερβολικά, καθώς η υπερθέρμανση είναι επικίνδυνη.
- Τέλος, το Υπουργείο Υγείας, συμβουλεύει τα βρέφη να αρχίζουν έγκαιρα τα εμβόλια τους.
Γράφει η Χριστίνα Γεωργίου με πληροφορίες του Βιβλιάριου Υγείας Παιδιού για τους Γονείς, από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.