Αρχική Ψυχολογία Βοηθήστε το παιδί σας να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμησή του

Βοηθήστε το παιδί σας να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμησή του

Βοηθήστε-το-παιδί-σας-να-ενδυναμώσει-την-αυτοεκτίμησή-του

H αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι δύο πολύ σημαντικά εφόδια που χρειάζεται να δώσουμε στα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν. Ενδυναμώνοντας αυτές τις πλευρές του παιδιού μας το προετοιμάζουμε ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετώπιση σε όλη την πορεία της ζωής του.

Τo μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να αποκτήσουν μια δυνατή αίσθηση του εαυτού τους και των ικανοτήτων τους. Έτσι, τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του κάθε παιδιού παίζουν οι γονείς. Ως γονείς ουσιαστικά βοηθάμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν, να αποδεχθούν και να εκτιμήσουν τον εαυτό τους.

Πώς μπορεί ένας γονιός να βοηθήσει να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού του;

Πείτε στα παιδιά ότι τα αγαπάτε. Αγκαλιάστε τα. Αγγίξτε τα. Κάντε το συχνά, κάντε το κάθε μέρα.

Ανακαλύψετε τα ταλέντα τους. Συχνά το ταλέντο είναι κρυφό. Μπορείτε όμως αν θέλετε να το ανακαλύψετε και να το βοηθήσετε να το «ξεδιπλώσει».

Μην βάζετε ταμπέλες . Δεν είναι λίγες οι φορές που πάνω στα νεύρα μας έχουμε αποκαλέσει το παιδί μας ョπαλιόπαιδοッ, ョαπρόσεχτοッ, ョγκρινιάρηッ, ョτεμπέληッ, ョχαζόッ. Αυτές οι λέξεις πληγώνουν, μα πάνω από όλα χαράζονται βαθιά μέσα μας και τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Μη λύνετε εσείς τα προβλήματα των παιδιών σας. Μάθετέ τα πώς να τα λύνουν μόνα τους και πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μόνα τους. Μην ξεχνατε δεν θα είμαστε πάντα δίπλα τους να τους βρίσκουμε την λύση. Για αυτό το λόγω κάντε τους ερωτήσεις ώστε να μάθουν τον τρόπο να λύνουν τα προβλήματα τους.

Μάθετε τους να εκτιμούν αυτό που έχουν. Η αυτοεκτίμηση των παιδιών ξεκινά με την εκτίμηση των απλών καθημερινών πραγμάτων.

Αποδεχτείτε τα για αυτό που είναι!

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδου μας;

Να επενδύσουμε σε ομαδικά προγραμματα για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Ως καθοδηγητές τους μπορούμε να τους δώσουμε μια ακόμη ασπίδα ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να πιστέψουν στον εαυτό τους!

 

Κωνστάντζα Γαβριήλ – Msc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – (Επικοινωνία: 96207334 – ).