Αρχική News Η Υπογεννητικότητα στην Κύπρο σε αριθμούς

Η Υπογεννητικότητα στην Κύπρο σε αριθμούς

Η-Υπογεννητικότητα-στην-Κύπρο-σε-αριθμούς
Η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος στο θέμα της υπογεννητικότητας στην Ε.Ε.
 

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεδρία του τον Απρίλιο ψήφισε την υποχρεωτική θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας, της άδειας φροντίδας, της ευέλικτης εργασίας και άλλων ρυθμίσεων που στηρίζουν την οικογένεια. 

Ως γνωστό τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περιθώριο μέχρι και τρία χρόνια να εναρμονιστούν με αυτή την νομοθεσία. Δεδομένου των σημερινών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος στο θέμα της υπογεννητικότητας και της ανάγκης για βελτίωση της κοινωνικής μας πολιτικής στα πλαίσια της στήριξης των νέων γονέων θεωρούμε πως πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εναρμονιστεί το συντομότερο με τις νέες νομοθεσίες αλλά και να βελτιώσει τις υπάρχουσες που δεν εμπίπτουν στα όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε.

Πρόταση : 

–    Την θεσμοθέτηση της γονικής άδειας 60 ημερών για κάθε γονέα η οποία είναι μη μεταβιβάσιμη και την οποία μπορεί ο κάθε γονιός να την λαμβάνει επιπρόσθετα από οποιαδήποτε άδεια μέχρι το παιδί του να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια ζωής. 

–    Την συζήτηση για αύξηση του ποσού που λαμβάνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 72% του μισθού που είναι σήμερα στο 100% όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά κατά την γέννηση του παιδιού τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα. Η άδεια πατρότητας και μητρότητας η οποία λαμβάνεται την περίοδο του τοκετού θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν το 100% των εισοδημάτων του αιτητή κατά την διάρκεια της άδειας του ενώ η Κύπρος με το 72% βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μαζί με την Τσεχία και την Σλοβακία.

Συνέχεια στο economytoday.sigmalive.com