Ο θηλασμός μπορεί να «θαμπώσει» τον εγκέφαλο μιας μαμάς επηρεάζοντας ωστόσο θετικά τον συναισθηματικό της κόσμο.
Ο θηλασμός αποτελεί ακόμη μια περίοδο «πρόκληση» για κάθε νέα μαμά. Μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί πολλές φορές να νιώθει την προσοχή της να αποσπάται. Αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να της προκαλέσει ένα αίσθημα απογοήτευσης και επιπλέον κούρασης, ωστόσο είναι μια φυσιολογική κατάσταση που αφορά όλες τις μαμάδες και χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι αυτό το στάδιο να ξεπεραστεί.
Ποιες οι επιπτώσεις του θηλασμού στον εγκέφαλο της μητέρας
Κατά την περίοδο του θηλασμού, οι περιοχές του εγκεφάλου μιας μαμάς οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ακρίβεια και τη συγκέντρωση, επικεντρώνονται στην παρακολούθηση και την προστασία του νεογέννητου μωρού της, μια κατάσταση που διαρκεί κυρίως κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του.
Το αποτέλεσμα; Οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οποιαδήποτε συζήτηση που είναι κάπως απαιτητική από πνευματικής απόψεως. Έως ένα βαθμό, χάνεται δηλαδή η πνευματική τους οξύτητα.
Ωστόσο, τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών επιπτώσεων του θηλασμού.
Το μωρό σας είναι ο τέλειος νευρολογικός σας σύντροφος και η ανταλλαγή μηνυμάτων που πραγματοποιείται μέσω του θηλασμού δημιουργεί μια έκρηξη νέων νευρωνικών συνδέσεων στον εγκέφαλό σας.
Ο βαθμός των ορμονικών αποκρίσεων ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με το πόσο συχνά τρέφεται το μωρό. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερες είναι οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ εσάς και του μωρού σας.
Το μωρό σας, μέσω του θηλασμού, δεν λαμβάνει μόνο τροφή, αλλά νιώθει και την αγάπη και την υποστήριξή σας με την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μια ουσίας που το κάνει να νιώθει ασφάλεια και άνεση.
Συμπτώματα στέρησης κατά τον απογαλακτισμό
Είναι σύνηθες για τις νέες μητέρες να παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης όταν βρίσκονται μακριά από τα μωρά τους. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με συναισθήματα φόβου, άγχους ακόμα και πανικού.
Η προέλευση αυτών των συμπτωμάτων είναι περισσότερο νευρολογική και χημική παρά ψυχολογική. Φαίνεται να συμβαίνουν επειδή ο εγκέφαλος προετοιμάζεται σταδιακά να αναπροσαρμόσει τα επίπεδα των ορμονών.
Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, που ρυθμίζει το στρες και που πλημμυρίζει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πέφτουν απότομα. Δεδομένου δε ότι η διακοπή του θηλασμού συχνά συμπίπτει με την επιστροφή στη δουλειά, μπορεί να είναι μια κακή συναισθηματικά περίοδος για κάθε μαμά.
Γι’ αυτό και πολλές μητέρες προσπαθούν να εξομαλύνουν αυτή τη μετάβαση χρησιμοποιώντας ένα θήλαστρο για την εξαγωγή γάλακτος στη δουλειά όποτε μπορούν.
*Εν κατακλείδι
Ο θηλασμός μπορεί να έχει ποίκιλες αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο μιας μαμάς. Η φυσιολογική «ομίχλη» που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό της, είναι ικανή να την ανησυχήσει και να την επιβαρύνει.
Ωστόσο, κάθε μαμά δεν πρέπει να ξεχνά πως ο θηλασμός έχει επίσης αμέτρητα οφέλη για εκείνη και το μωράκι της και είναι σίγουρα μια περίοδος που αξίζει να απολαύσει.
Πηγή:imommy.gr