Αρχική News Ποιες οι πιθανότητες να μείνω έγκυος κατά την διάρκεια της περιόδου;

Ποιες οι πιθανότητες να μείνω έγκυος κατά την διάρκεια της περιόδου;

Ποιες-οι-πιθανότητες-να-μείνω-έγκυος-κατά-την-διάρκεια-της-περιόδου;

Η ερώτηση αν κάποια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος κατα την διάρκεια της περιόδου είναι μια συχνή ερώτηση που απασχολεί πολλές γυναίκες. Θεωρητικά πολλοί γνωρίζουμε οτι δεν γίνεται αυτό αλλά πρακτικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

 

Σύμφωνα με τη μαιευτήρα-γυναικολόγο Taraneh Shirazian, από τεχνικής άποψης, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μόνο όταν έχει ωορρηξία, δηλαδή μέσα σε ένα 48ωρο «παράθυρο» κάθε μήνα, και όχι κατά τις ημέρες της αιμορραγίας.

Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου δύο εβδομάδες πριν την περίοδο, μεταξύ της 10ης και της 17ης ημέρας του κύκλου, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στη 14η ημέρα. Αφού λοιπόν η ωορρηξία και η περίοδος είναι δύο ξεχωριστά στάδια του κύκλου, είναι σχεδόν απίθανο μια γυναίκα να μείνει έγκυος όταν αιμορραγεί –θεωρητικά πάντα. «Η περίοδος σηματοδοτεί το τέλος ενός αναπαραγωγικού κύκλου. Τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν και το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας απορρίπτεται» εξηγεί η γιατρός. Έτσι, προσθέτει, δεν γίνεται να ενωθεί το ωάριο με το σπερματοζωάριο και να εμφυτευτεί.

Και εδώ έρχεται το «αλλά»… Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η γυναίκα δεν είναι βέβαιη αν έχει περίοδο ή όχι. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ξαφνική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή έχουν ακανόνιστο κύκλο περιόδου και στην περίπτωση αυτή δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το κάθε στάδιο του κύκλου τους. Επίσης, όπως επισημαίνει η ειδικός, μια μικρή αιμορραγία είναι δυνατό να συμβεί και στα μισά του κύκλου, δηλαδή κοντά στην ωορρηξία.

Τέλος, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association), τα σπερματοζωάρια είναι δυνατό να επιβιώσουν μέσα στον γυναικείο οργανισμό για μερικές ημέρες, «περιμένοντας» να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Αν και οι πιθανότητες να είναι αρκετά κοντά χρονικά η ωορρηξία και η περίοδος ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι απειροελάχιστες, καλό είναι το ζευγάρι να χρησιμοποιεί μια μέθοδο αντισύλληψης της επιλογής του αν δεν επιθυμεί την απόκτηση παιδιού.

Πληροφορίες: onmed.gr