Αρχική News Παιδικός διαβήτης και παχυσαρκία: Στην οικογένεια η ευθύνη για την κατακόρυφη αύξηση

Παιδικός διαβήτης και παχυσαρκία: Στην οικογένεια η ευθύνη για την κατακόρυφη αύξηση

Παιδικός-διαβήτης-και-παχυσαρκία:-Στην-οικογένεια-η-ευθύνη-για-την-κατακόρυφη-αύξηση

Στην ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση, φροντίδα και εκπαίδευση, αναφορικά με τον Διαβήτη στοχεύει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ), η οποία αφιερώνει στην οικογένεια, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). 

Κεντρικό μήνυμα της Εταιρίας: «Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια» και η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, έχει τίτλο: «Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου τον Διαβήτη… Εμπόδισε την εμφάνισή του στη δική σου Οικογένεια!».  

 

«Το 80% των περιπτώσεων Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλούνται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γεώργιος Δημητριάδης, πρόεδρος της ΕΔΕ.

Πρόσθεσε ότι όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές, οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του ΣΔτ2 ή την ευκολότερη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1) όταν αυτός εμφανιστεί.

 

«Η μείωση της εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη ξεκινά, επομένως, από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική-συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη».

Οι ειδικοί τονίζουν την διαφοροποίηση και τροποποίηση του τρόπου ζωής, με εξατομικευμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας ότι τριάντα λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα (περπάτημα, ήπιο τρέξιμο ή άλλης μορφής αερόβια αύξηση) και 5-10% απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2 κατά 58%. Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, επισημαίνουν την μείωση της κατανάλωσης κακής ποιότητας φθηνών επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και ελάττωση του χρόνου που τα παιδιά δαπανούν σε καθιστικές δραστηριότητες.

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αναφερόμενος στα νεότερα δεδομένα αντιμετώπισης της νόσου, είπε ότι «οι εξελίξεις στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές. Από την κλασσική προσέγγιση, με στόχο μόνο τη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, έχουμε φθάσει στην ολιστική εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα (φάρμακα, διατροφή, θεραπευτική άσκηση, διαχείριση του stress), με κύριο στόχο την προφύλαξη καρδιάς-αγγείων-νεφρών, αλλά και την απώλεια βάρους-αποφυγή υπογλυκαιμιών».