Μελέτες έχουν καταδείξει πως είναι πιο συνήθη τα προβλήματα του ανοσολογικού της μητέρας σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς και διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά με αυτισμό.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου στην εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς και διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά με αυτισμό, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει το φύλο του παιδιού στη συχνότητα εκδήλωσής τους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυτισμό που γεννήθηκαν από μητέρες που εμφάνιζαν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα. Παράλληλα, τα αγόρια επιβεβαιώθηκε ότι είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την αλληλεπίδραση.
Μεταξύ των ανοσολογικών καταστάσεων που εξετάστηκαν βρίσκονται οι αλλεργίες, το άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, αυτοφλεγμονώδη και σύνδρομα ανοσολογικής ανεπάρκειας.
Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκε το ανοσολογικό ιστορικό 363 μητέρων και των παιδιών τους (252 αγόρια και 111 κορίτσια), με μέση ηλικία τα τρία έτη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν το βαθμό αυτισμού των παιδιών, ένα σύνολο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων, όπως η επιθετικότητα και το άγχος, καθώς και την ανάπτυξη και τις γνωστικές λειτουργίες.
Διαπίστωσαν ότι το 27% των μητέρων παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα του ανοσολογικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -εξ αυτών το 64% ανέφερε ιστορικό άσθματος, το πιο κοινό ανοσολογικό πρόβλημα. Άλλες συχνές καταστάσεις ήταν η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (υποθυρεοειδισμός), η νόσος του Raynaud (αγγειοσυσπαστική διαταραχή στη ροή του αίματος), η αλωπεκία, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.