Αρχική News Eπιτακτικό το πλύσιμο των χεριών για τον περιορισμό λοιμώξεων από κολοβακτηρίδιο Ε....

Eπιτακτικό το πλύσιμο των χεριών για τον περιορισμό λοιμώξεων από κολοβακτηρίδιο Ε. Coli

eπιτακτικό-το-πλύσιμο-των-χεριών-για-τον-περιορισμό-λοιμώξεων-από-κολοβακτηρίδιο-Ε.-coli

Aυτοί που δεν πλένουν τα χέρια τους αφού πάνε στην τουαλέτα, και όχι το άψητο κρέας, ευθύνονται για τη μετάδοση ενός ιδιαιτέρως επιβλαβούς στελέχους του κoλοβακτηριδίου Ε. Coli. Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, Βρετανοί ειδικοί ανέλυσαν εκατοντάδες δείγματα τροφίμων, αίματος και κοπράνων. Οπως διαπίστωσαν, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται όταν σωματίδια από τα κόπρανα του ενός καταλήγουν στο στόμα του άλλου. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας τόνισε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών και η καλή προσωπική υγιεινή έχουν κομβική σημασία στην αποτροπή μετάδοσης των λοιμώξεων.

Υπάρχουν πολλά στελέχη του μικροοργανισμού Ε. Coli και τα περισσότερα είναι αβλαβή. Κάποια, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Ηδη ενισχύεται όλο και πιο πολύ η παρουσία του κολοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς ορισμένα στελέχη που έχουν βήτα λακταμάση ευρέος φάσματος (ESBL), δηλαδή ένζυμα τα οποία καταστρέφουν την πενικιλίνη και ένα άλλο αντιβιοτικό, την κεφαλοσπορίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το E. Coli είναι συνηθισμένο αίτιο σηψαιμίας και ευθύνεται για το ένα στα τρία κρούσματα στη Βρετανία, ενώ τα στελέχη ESBL ευθύνονται περίπου για το 10% αυτών των λοιμώξεων.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet: Infectious Diseases, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Νόργουιτς του Πανεπιστημίου East Anglia ανέλυσαν 20.000 δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, 300 δείγματα αίματος, αλλά και χιλιάδες δείγματα λυμάτων, ζωικών λιπασμάτων, κρεάτων (από βοδινά, χοιρινά και κοτόπουλα), φρούτων, καθώς και σαλάτες.

Ενα στέλεχος του κολοβακτηριδίου, το ST 131, ανιχνεύθηκε στην πλειονότητα των ανθρώπινων δειγμάτων. Βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, αλλά διά μέσου ουρολοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Τα στελέχη που ανιχνεύθηκαν στα υπόλοιπα, μη ανθρώπινα δείγματα, ήταν διαφορετικά.

Oπως επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Λίβερμορ, που συντόνισε την έρευνα, «καταγράφεται πολύ περιορισμένη μεταφορά στελεχών ανάμεσα σε ανθρώπους, πουλερικά και βοοειδή. Κατά πάσα πιθανότητα, δυστυχώς, ο πιθανός δρόμος μετάδοσης των ESBL E. Coli είναι απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, με σωματίδια κοπράνων ενός ατόμου που τελικά καταλήγουν στο στόμα ενός άλλου». Επίσης, ο Βρετανός καθηγητής τόνισε ότι παραμένει εξαιρετικά σημαντική η διατροφική υγιεινή και όλοι μας θα πρέπει να χειριζόμαστε τα ωμά κρέατα με προσοχή, καθώς υπάρχει πληθώρα άλλων βακτηρίων που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και τα οποία μεταδίδονται μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Ωστόσο, ο καθηγητής Λίβερμορ τόνισε ότι, όσον αφορά τη μετάδοση του ESBL E. Coli, το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας συστηματικά όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα.

Πηγή: kathimerini.gr