Αρχική News Ελάτε να συσπειρωθούμε και να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη

Ελάτε να συσπειρωθούμε και να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη

Ελάτε-να-συσπειρωθούμε-και-να-απαιτήσουμε-κλιματική-δικαιοσύνη

Ξεσηκώνονται για άλλη μια φορά οι μαμάδες της Κύπρου και μας καλούν να διαμαρτυρηθήμου για τις αποτυχίες της εξουσίας για λήψη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή αυτονομία, καλούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27/9, στις 5:30μ.μ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Ας συσπειρωθούμε και ας ετοιμαστούμε! Βρείτε τα πανό σας, τα συνθήματά σας, μαζέψτε φίλους και γνωστούς και ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Με βάση το παγκόσμιο κάλεσμα για «Γενική Απεργία Υπέρ της Κλιματικής Δικαιοσύνης και Ενάντια στον Αφανισμό», καλούμε τους κάτοικους της Κύπρου να ενωθούν μαζί μας στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας για κλιματική δικαιοσύνη (σε αλληλεγγύη με τις κοινότητες που ήδη πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές), για ενεργειακή αυτονομία (δηλ. την ικανότητα των κοινοτήτων να ελέγχουν, να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται τις ενεργειακές τους απαιτήσεις), για την προστασία του περιβάλλοντος και τέλος, για μια Κύπρο ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα.

Στο νότιο μέρος του νησιού, οι στόχοι της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, βάση της οποίας η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω του 1.5 °C. Ακόμα χειρότερα, ο χάρτης πορείας και οι δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα για το έτος 2030, όπως αυτά παρατίθενται στην τελευταία προκαταρκτική έκθεση της κυβέρνησης, προβλέπεται, στην πλειονότητά του, ανέφικτος. Ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται χαμηλότερα από αυτόν που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο στόχος αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών για το 2020, δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ούτε το 2030! Επιπρόσθετα, απουσιάζει πλήρως η στρατηγική για την αξιολόγηση της αύξησης των ΑΠΕ σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αντί να βλέπουμε φωτοβολταϊκά σε οροφές σπιτιών και σχολείων, τα βλέπουμε να καταλαμβάνουν εκτάσεις μέσα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ βλέπουμε αιολικά πάρκα να αναπτύσσονται μέσα σε σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους για τα πουλιά.
Το κράτος, αντί να προστατεύει οικολογικά σημαντικές περιοχές, τις θυσιάζει στο βωμό του κέρδους για τους λίγους. Αντί να προστατεύει τη θάλασσα που μας περιβάλλει, εκδίδει άδειες σε πολυεθνικές για διερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων· κάτι που όχι μόνο οδηγεί σε επιπλέον εκπομπές αερίου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά διαταράσσει και τις οποιεσδήποτε βάσεις έχουν δημιουργηθεί για επανένωση του νησιού.

Από τον βορρά έως τον νότο, και από την ανατολή έως τη δύση ενωνόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις αποτυχίες αυτών που βρίσκονται στην εξουσία για τη λήψη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Έχοντας συνειδητοποιήσει την ιστορική μας ευθύνη απέναντι στον παγκόσμιο βορρά και στις μελλοντικές γενιές, απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή αυτονομία για όλες/ους.

Συνάντηση την Παρασκευή 27/9, στις 5:30μ.μ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.