Αρχική News Eγκρίνεται σύντομα νέα στρατηγική για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού

Eγκρίνεται σύντομα νέα στρατηγική για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η σύνταξη της νέας στρατηγικής για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και τη μείωση της προωρότητας στη χώρα μας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO).

Σε χαιρετισμό της κατά την τελετή φωταγώγησης του Μακάρειου Νοσοκομείου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας η Υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, είπε ότι «η έγκριση της στρατηγικής βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον συντονισμό και την καθοδήγηση των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων μερών με απώτερο στόχο να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μητέρες στην Κύπρο θα απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα παιδιά θα έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους.

Οπως είπε η κ. Κανάρη «ο πρόωρος τοκετός, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας με τα πρόωρα νεογνά συχνά να χρειάζονται μακρά νοσηλεία, γεγονός που μπορεί να ασκήσει σημαντική κοινωνική, ψυχική και οικονομική πίεση στους γονείς».

Πρόσθεσε ότι, επίσης, «επηρεάζει και επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, επομένως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που χρήζει άμεσης συλλογικής δράσης».

Για την φωταγώγηση του Μακάριου Νοσοκομείου η Υπουργός Υγείας είπε ότι «πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση για να θυμίζει σε όλους την προωρότητα και την ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής θεραπείας και φροντίδας των πρόωρων νεογνών, καθώς και της αναγκαιότητας της αντίστοιχης στήριξης των οικογενειών τους».

Συνεχάρη «τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού,  για την καθημερινή μάχη που δίνουν για να σώζουν ζωές και να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία, φροντίδα και στήριξη των πρόωρων νεογνών αλλά και των οικογενειών τους».

Η Υπουργός Υγείας, καταλήγοντας, σημείωσε ότι το Υπουργείο «θα συνεχίσει και θα ενισχύει κάθε προσπάθεια που απευθύνεται στην προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών μας, που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας και είναι τα μικρά μας θαύματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ