Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή του μωρού σας από την ηλικία των 6 μηνών έως 12 μηνών.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την παιδική διατροφή του είναι ότι τα παιδιά τρώνε φαγητό και όχι θερμίδες. Πολλοί γονείς πιέζουν το παιδί τους να τρώει είτε τις «σωστές» τροφές ή τη «σωστή» ποσότητα. Όμως, εκείνο που προέχει είναι να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.
Το παιδί δεν τρώει 3 λαχανικά την ημέρα
Καθώς κανένα παιδί δεν τρώει υγιεινά καθημερινά με συνέπεια. Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα συσσωρεύει θρεπτικά συστατικά σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων και όχι σε μία μόνο ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μέρες το παιδί σας θα τρώει μερικές μερίδες λαχανικών και άλλες μέρες περισσότερες… Επομένως, μην εστιάζετε σε μια ημερήσια ποσότητα που πρέπει να φάει το παιδί σας, αλλά στο τι περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε κατάλληλες ποσότητες και υγιεινά είδη τροφών. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο λαχανικό ή φρούτο που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το παιδί σας. Έτσι, η ποικιλία των τύπων φρούτων ή λαχανικών είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη και καλή διατροφή.
Διατροφή μωρού 6 μηνών
Μετά από 6 μήνες το μωρό σας πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο σίδηρος. Βεβαιωθείτε ότι έχει στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως δημητριακά και κρέας ( μοσχάρι).
Το σπανάκι, τα παντζάρια, τα πράσινα φασόλια, τα καρότα δεν είναι καλές επιλογές κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία. Μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νιτρικών αλάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν έναν ασυνήθιστο τύπο αναιμίας. Αντίθετα, ο αρακάς, το καλαμπόκι και οι γλυκοπατάτες είναι καλύτερες επιλογές για βρεφικές τροφές.
Ποσότητες φαγητού
Παλαιότερα υπήρχαν συγκεκριμένες συστάσεις για τη σειρά των τροφών που έπρεπε να εισάγετε στη διατροφή του μωρού σας, όπως πρώτα τα δημητριακά μετά τα λαχανικά κ.λπ. Τώρα είναι λιγότερο σημαντικό να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη σειρά. Εφόσον τα τρόφιμα δεν αποτελούν κίνδυνο πνιγμού, επιτρέπεται οποιαδήποτε τροφή και με οποιαδήποτε σειρά, αρκεί να θυμάστε όχι μέλι αν δεν γίνει ενός έτους και λίγο μεγαλύτερο το μωρό.
Ξεκινήστε πρώτα με μικρές ποσότητες και στη συνέχεια αυξήστε τις σταδιακά με βάση την όρεξη του παιδιού ανά γεύμα ( ειδικά αν τρώει 2 ή 3 γεύματα την ημέρα). Ενδεικτικά μπορείτε να ξεκινήσετε με:
Ρύζι, πλιγούρι βρώμης ή δημητριακά κριθαριού
Λαχανικά και φρούτα
Κρέατα
Συνήθως μετά από 8-9 μήνες, μπορείτε να ξεκινήσετε και με άλλα μαλακά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, που δεν προκαλούν πνιγμό. Μόλις γίνει ενός έτους επιτρέπεται και το αγελαδινό γάλα (γάλα πλήρες/βιταμινών, όχι άπαχο).
Τροφικές αλλεργίες
Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους, βρέφη που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τροφική αλλεργία είναι εκείνα με βιολογικό γονέα ή αδερφό με υπάρχουσα ή ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας ή τροφικής αλλεργίας.
Η καθυστέρηση της εισαγωγής δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών, ακόμη και σε βρέφη που διατρέχουν κίνδυνο τροφικής αλλεργίας, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική και στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Κάθε 2-3 μήνες κυκλοφορούν νέες συστάσεις σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, επομένως συνεχίστε να ενημερώνεστε για ό,τι πρόσφατο υπάρχει.
Πηγή:mothersblog.gr