Αρχική News Ανάπτυξη: Πόσο θα Ψηλώσει το Παιδί μου;

Ανάπτυξη: Πόσο θα Ψηλώσει το Παιδί μου;

Ανάπτυξη:-Πόσο-θα-Ψηλώσει-το-Παιδί-μου;

Το πόσο ψηλό θα γίνει ένα παιδί και πόσο γρήγορα αναπτύσσεται υπάρχει πάντα στο μυαλό των γονιών ως ανησυχία. Επίσης, ποια είναι η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθείται για να βοηθήσει όσο τον δυνατόν περισσότερο στη ανάπτυξη του παιδιού είναι από τα πράγματα που απασχολούν τη Μαμά.

Ξεκινήστε με έλεγχο και Παρατήρηση

Στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι αδύνατο να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα για την ανάπτυξή του. Αυτό συμβαίνει, γιατί η παρέμβαση των αυξητικών ορμονών που καθορίζουν το ύψος ξεκινάει μετά το πέρας του τρίτου χρόνου του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει με φυσιολογικούς ρυθμούς, μετρώντας το ύψος, την περίμετρο του κεφαλιού του και το σωματικό βάρος.

Το ύψος του παιδιού πρέπει να ελέγχεται μια φορά το χρόνο την περίοδο 3- 10 ετών. Αν, ενώ αναπτύσσεται φυσιολογικά, ξαφνικά αρχίζει να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο ψηλώνει, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό.

Μετά τα 11 τους χρόνια, όπου μπαίνουν στην εφηβεία η ανάπτυξη τους μπορεί να είναι ραγδαία. Τα αγόρια μπορεί να πάρουν μέχρι 25 πόντους μεταξύ 11 και 13 ετών. Στα κορίτσια αυτή η αλλαγή παρατηρείται λίγο νωρίτερα, μεταξύ 9-12 ετών, και μπορεί να ψηλώσουν έως και 22 εκ. στο διάστημα αυτό. Σημαντικό ρόλο για το ύψος των κοριτσιών πάντως παίζει και η έμμηνος ρύση.

Πότε σταματά να ψηλώνει;

Ένα αγόρι συνεχίζει να ψηλώνει μέχρι τα 20 χρόνια, ενώ στο κορίτσι η ανάπτυξή του σταματά 2 χρόνια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Μία εξέταση με την οποία μπορείτε να ελέγξετε την πορεία της ανάπτυξης αλλά και την ωριμότητα των οστών είναι η ακτινογραφία του καρπού.

Τι μπορεί να επηρεάσει το ύψος του;

Τα Γονίδια:

Ο κληρονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ύψους του παιδιού. Το γενετικό υλικό που έχει κληρονομήσει το παιδί από τους γονείς μας, μας δίνει να καταλάβουμε τη πορεία της ανάπτυξης του. Ένα παιδί του οποίου οι γονείς είναι ψηλοί έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ψηλό όταν μεγαλώσει.

Οι διατροφικές του συνήθειες:

H ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη. Το παιδί πρέπει να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο για τα οστά και δεν πρέπει να λείπει από το διατροφή του παιδιού σας. H κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ευνοεί την ανάπτυξή του, όπως και οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια).

Δράση και Άθληση

H άσκηση βοηθά το παιδί στην ανάπτυξη, γιατί αυξάνει το μεταβολισμό και τη ροή του αίματος στον οργανισμό, από όπου μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την επιμήκυνση των οστών του. H σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τα κύτταρα που συμβάλλουν στη διαδικασία επιμήκυνσης των οστών. Το μπάσκετ, το κολύμπι και το τρέξιμο είναι πολύ καλές μορφές άσκησης για το παιδί.

Προσοχή

Υπάρχουν κάποιες αθλητικές δραστηριότητες που, όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά λειτουργούν ανασταλτικά στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι η ενόργανη γυμναστική και τα βάρη. Οι δραστηριότητες αυτές καταπονούν τα σημεία εκείνα των οστών από όπου αρχίζει η επιμήκυνσή τους. Αν θέλετε να ασχοληθεί το παιδί σας με κάποιο από τα αθλήματα αυτά, καλό είναι να το κάνει αφού κλείσει τα 12 χρόνια.

Πρακτικός Οδηγός

Για όλα τα παιδιά υπάρχει ένα γενετικά καθορισμένο ύψος. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες τέτοιες ώστε να φθάσει το ύψος αυτό. Αν θέλετε να υπολογίσετε το αναμενόμενο ύψος του παιδιού σας υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος να το υπολογίσετε.

Ύψος Μητέρας + Ύψος Πατέρα / 2 + 6,5 cm (Για τα αγόρια)

Ύψος Μητέρας + Υψος Πατέρα / 2 – 6,5 cm (Για τα κορίτσια)

Παράδειγμα: Μητέρα 1,65 – Πατέρας 1,80 =1,79cm.

1,65 + 1,80 / 2 + 6,5 cm = 1,79

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

•Αν το παιδί γεννηθεί με ύψος μικρότερο του φυσιολογικού.

•Αν, ενώ αναπτύσσεται φυσιολογικά, αρχίσει ξαφνικά να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο ψηλώνει.

•Αν το παιδί υστερεί και στα υπόλοιπα σωματομετρικά στοιχεία (βάρος, περίμετρος κεφαλής).

•Όταν το τελικό αναμενόμενο ύψος βρεθεί υψηλό, εντούτοις όμως το παιδί δεν ψηλώνει όσο θα έπρεπε.

Υπάρχει Επιστημονική Λύση.

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και έχει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ύψους των παιδιών. Τα παιδιά των οποίων ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή αυξητική ορμόνη έχουν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Στους ασθενείς που υπάρχει έλλειψη της ορμόνης, χορηγείται η συνθετική μορφή της αυξητικής ορμόνης. Η συνθετική μορφή της ορμόνης προσφέρεται από το 1985.