Αρχική Εγκυμοσύνη “Είχα αποβολή. Σταματάτε να μου λέτε δεν πειράζει θα κάνεις άλλο”

“Είχα αποβολή. Σταματάτε να μου λέτε δεν πειράζει θα κάνεις άλλο”

“Είχα-αποβολή.-Σταματάτε-να-μου-λέτε-δεν-πειράζει-θα-κάνεις-άλλο”

Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα ιδιαίτερα εάν κυοφορεί το πρώτο της μωρό. 

Η αποβολή, σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση, δυνατόν να συμβεί στην αρχή της εγκυμοσύνης και συμβαίνει αρκετά συχνά. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά περίπου το 50% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλονται αυτόματα, τα περισσότερα από αυτά πριν ακόμα η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Το ποσοστό των αποβολών σε γυναίκες που γνωρίζουν ότι είναι έγκυες είναι περίπου 15% (μια στις επτά κυήσεις).

Μία αποβολή που συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέεται συνήθως με μια ανωμαλία στο σχηματισμό του ίδιου του εμβρύου.

Σο πρώτο τρίμηνο, η αποβολη συμβαίνει σχεδόν πάντα μετά το θάνατο του εμβρύου. Γιατί πεθαίνει ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα; Η συνηθέστερη αιτία της αποβολής (περίπου το 60%) είναι μία ανωμαλία στην ανάπτυξη συνήθως ως αποτέλεσμα επιπλέον χρωμοσωμάτων (το ωάριο ή το σπερματοζωάριο συχνά δεν διαθέτουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και το έμβρυο που δημιουργείται δεν αναπτύσσεται κανονικά).

Οι αποβολές σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως, μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις. Πιθανές αιτίες είναι οι χρόνιες λοιμώξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας που δεν έχει γίνει αντιληπτός, οι ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας, η νεφροπάθεια, οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο λύκος και τα ινομυώματα. Ωστόσο, πολλές φορές, δεν μπορούν να εντοπιστούν οι αιτίες της αποβολής.

Σταματάτε να λέτε “δεν πειράζει θα κάνεις άλλο παιδι”

Είναι γεγονός ότι το ψυχολογικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναίκα που το βιώνει. Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σταματάτε να λέτε σε μια γυναίκα που βιώνει την αποβολή “δεν πειράζει, έχεις ήδη ένα παιδί” ή “δεν πειράζει θα κάνεις άλλο”. Πάντα μια γυναίκα που βιώνει την αποβολή, βιώνει μια τραυματική εμπειρία και χρειάζεται χρόνο και δύναμη να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει έστω κι αν έχει άλλο παιδί έστω και αν ξέρει ή ελπίζει ότι θα κάνει άλλο…

 

54516395 2280692331976137 3996766591357288448 n