Αρχική Εγκυμοσύνη Είσαι νέα μαμά και ζεις μακριά από την οικογένειά σου; Διάβασε 4+1...

Είσαι νέα μαμά και ζεις μακριά από την οικογένειά σου; Διάβασε 4+1 σημαντικές συμβουλές

Είσαι-νέα-μαμά-και-ζεις-μακριά-από-την-οικογένειά-σου;-Διάβασε-4+1-σημαντικές-συμβουλές
Η κοιλίτσα μεγαλώνει και εσύ σε λίγο θα γίνεις μαμά! Πρώτη φορά μαμά σε μια χώρα ή περιοχή που σε φιλοξενεί, που μπορεί να τη νιώθεις λιγότερο ή περισσότερο σπίτι σου, όμως δεν είναι η περιοχή στην οποία εσύ μεγάλωσες και έζησες τα παιδικά σου χρόνια.
 
Ποια είναι τα 5 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να απολαύσεις μια ομαλή – όσο γίνεται – μετάβαση στη μητρότητα;
 

1. Χρησιμοποίησε όσο μπορείς το κοινωνικό σου δίκτυο

Εάν ζεις μακριά από την οικογένειά σου είναι πολύ σημαντικό να έχεις ανθρώπους στους οποίους μπορείς να έχεις πρόσβαση για συναισθηματική ή πρακτική βοήθεια. Η άδεια του συντρόφου σου μπορεί να μην διαρκέσει πολύ. Κατά συνέπεια, μετά από αυτήν την περίοδο θα είσαι πολλές ώρες μόνη με το μωράκι σου. Είναι πολύ σημαντικό να μην απομονωθείς αλλά να έχεις άλλους ενήλικες με τους οποίους να μπορείς να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου και τις σκέψεις σου.

Ίσως αυτοί να είναι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεσαι και ας μένουν μακριά. Στις μέρες μας η τεχνολογία μας επιτρέπει να γεφυρώνουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις και να βρισκόμαστε συχνά σε επαφή με τους αγαπημένους μας. Πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι για εσάς να σας αφιερώνουν χρόνο και να είναι διαθέσιμοι εάν τους χρειαστείτε. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από όσους μένουν κοντά σας και έχετε μοιραστεί μαζί τους αυτό το σημαντικό γεγονός. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο ή τις ανάγκες μιας νέας μητέρας. Μπορείτε λοιπόν να τους διευκολύνετε λέγοντάς τους ακριβώς αυτό που έχετε ανάγκη.

2. Βάλε τα δικά σου όρια ώστε να νιώθεις εσύ καλά

Επειδή η μετάβαση στη μητρότητα είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές και έντονα συναισθήματα, βάλε προτεραιότητα στις δικές σου επιθυμίες. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις εσύ καλά. Μην προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των γιαγιάδων ή άλλων μελών της οικογένειας. Έχεις το δικαίωμα να περάσεις τις πρώτες μέρες με το μωρό σου όπως εσύ τις έχεις ονειρευτεί. Αυτή η περίοδος είναι τόσο πολύτιμη και θα την ζήσεις μόνο μια φορά με το συγκεκριμένο σου παιδάκι. Είναι λοιπόν βασικό να αποφασίσεις εάν θέλεις επισκέπτες στο σπίτι ή όχι, ποια μέλη της οικογένειάς σου θα σε επισκεφτούν, για πόσο καιρό κ.τ.λ.

Η διαφορά των μαμάδων που δεν ζουν κοντά στην οικογένειά τους είναι ότι εάν σε επισκεφτεί ένα μέλος της οικογένειας ίσως να χρειαστεί να το φιλοξενήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα είναι μαζί σου μόνο για λίγες ώρες κάθε μέρα. Κατόπιν λοιπόν συνεννόησης με το σύντροφό σου, αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς και σιγουρευτείτε ότι θα βάλετε μαζί τα όρια. Είναι σημαντικό να δίνετε και οι δύο το ίδιο μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς σας, ώστε η επικοινωνία να είναι πιο αποτελεσματική.

3. Βρες λίγο χρόνο για εσένα και τις ανάγκες σου

Ίσως αυτή η συμβουλή δεν είναι ρεαλιστική για τις πρώτες 40 μέρες μετά τον τοκετό. Τις πρώτες 6 εβδομάδες η προσοχή σου θα είναι στραμμένη στο να γνωρίσεις το νέο μέλος της οικογένειας, να βρείτε μαζί τους ρυθμούς σας και να επιτρέψεις στο σώμα σου να αναρρώσει από τη γέννα.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην παρασυρθείς από το νέο σου ρόλο ως μητέρα και να ξεχάσεις τους υπόλοιπους ρόλους που είχες στη ζωή. Μετά το πέρας των πρώτων 6 εβδομάδων είναι μια καλή περίοδος να σκεφτείς ξανά τι έχεις ανάγκη για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Πολλές μαμάδες επιλέγουν χρόνο για ανάπαυση και ύπνο, άλλες χρόνο για να βγουν από το σπίτι και να πιούν ένα καφέ για μια ώρα με μια φίλη… Σκέψου τι είναι αυτό που θα σε ξεκουράσει και θα σου επιτρέψει να επιστρέψεις πίσω στο μωρό σου με περισσότερη ενέργεια και διάθεση να περάσετε χρόνο μαζί. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά σε μια τέτοια περίοδο που ίσως περιλαμβάνει διακεκομμένο ύπνο και λιγοστό χρόνο για να φας και να φροντίσεις τον εαυτό σου όπως παλιά.

Έστω μια φορά την εβδομάδα κάνε μια δραστηριότητα που σου έδινε χαρά και ικανοποίηση πριν γίνεις μητέρα. Εάν νιώθεις τύψεις κάθε φορά που είσαι μακριά από το μωρό σου έστω και για λίγο, σκέψου πως ένα μωρό έχει ανάγκη μια χαρούμενη μαμά για να είναι και αυτό χαρούμενο.

4. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες: το κάθε μωρό είναι μοναδικό

Όσο βοηθητικό και αν είναι να είσαι μέλος ενός δικτύου μαμάδων στην περιοχή σου, βεβαιώσου πως δεν το χρησιμοποιείς με το λάθος τρόπο. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου ή το μωρό σου με τους άλλους. Όλες οι μαμάδες έχουμε την τάση να συγκρίνουμε αλλά είναι μια συμπεριφορά που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας.

Το μωρό σου είναι μοναδικό και θα παρατηρήσεις σύντομα ότι θα αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς από τα παιδιά της ηλικίας του. Πολύ πιθανόν να κοιμάται άλλες ώρες και να έχει άλλες προτιμήσεις στο φαγητό. Όπως και εμείς, ως ενήλικες, είμαστε διαφορετικοί από τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, έτσι και τα βρέφη διαφέρουν. Όσο πιο νωρίς δεις τη γοητεία αυτών των διαφορών και τις αποδεχτείς, τόσο καλύτερα.

Και να θυμάσαι ότι τα παιδιά περνάνε φάσεις οι οποίες συνεχώς αλλάζουν. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί της φίλης σου να κοιμάται τώρα 12 ώρες και εσύ να εύχεσαι αυτό να ήταν το δικό σου παιδί (που δυστυχώς ξυπνάει κάθε 2 ώρες!) αλλά να θυμάσαι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Ακόμα όμως και να μην αλλάξει, καλό είναι να αποδεχόμαστε, όχι μόνο τα δυνατά, αλλά και να αδύναμα στοιχεία των παιδιών μας. Έτσι θα μπορούμε να τα βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά χωρίς να τα πιέζουμε να αλλάξουν πριν ακόμα να είναι τα ίδια έτοιμα.

Το παιδί σου είναι μοναδικό και τέλειο ακριβώς όπως είναι! Απόλαυσε όσο μπορείς το ταξίδι μαζί του γιατί ο χρόνος είναι ένα ποτάμι που – όπως ξέρεις – δεν γυρίζει πίσω!

5. Χρησιμοποίησε τη βοήθεια που σου προσφέρει το κράτος ή η περιοχή σου

Σε αυτό το κομμάτι θα αναφερθώ σε δομές που είναι διαθέσιμες στην Αγγλία, μιας και σε αυτή τη χώρα ζω, εργάζομαι και έχω αποκτήσει οικογένεια. Αν και το Αγγλικό σύστημα διαφέρει από το Ελληνικό σε σχέση με την περιγεννητική περίοδο που βιώνει μια γυναίκα, στην Αγγλία υπάρχουν πολλές δομές που προσφέρουν βοήθεια σε νέες μητέρες. Αυτές οι παροχές διαφέρουν με βάση την περιοχή στην οποία μένεις. Παρόλα αυτά η μαία σου ή ο γιατρός σου μπορεί να σε ενημερώσει για το τι υπάρχει στη δική σου περιοχή.

Πριν αποκτήσεις το μωρό σου υπάρχουν μαθήματα που σε προετοιμάζουν για την εμπειρία του τοκετού (antenetal courses στην Αγγλία) και παρέχονται δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού (breastfeeding consultants) που έχουν κλινικές στην περιοχή σου και είναι εκεί για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να σε καθοδηγήσουν σε θέματα που αφορούν το θηλασμό. Υπάρχουν δραστηριότητες για βρέφη οι οποίες παρέχονται δωρεάν και δίνουν την ευκαιρία στις μαμάδες να γνωρίσουν άλλους γονείς της περιοχής και να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο. Για συμπτώματα άγχους ή πεσμένης διάθεσης μπορείς να απευθυνθείς στην τοπική ομάδα ψυχικής υγείας. Ψάξε αντίστοιχες δομές στη δική σου περιοχή και ρώτησε τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεσαι για περισσότερες πληροφορίες. Εάν η πόλη σου είναι μικρή μπορείς να βρεις κάποιον επαγγελματία στο διαδίκτυο και έτσι να ζητήσεις βοήθεια. Εάν δεν υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά στην περιοχή σου, μήπως να ξεκινήσεις εσύ μια τέτοια ομάδα καλώντας να λάβουν μέρος άλλες μαμάδες με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας;

Στην Αγγλία υπάρχουν δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν δημιουργηθεί για να στηρίζουν τις νέες μαμάδες σε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Αξίζει να κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο και να ρωτήσεις το γιατρό ή τη μαία η οποία σε φροντίζει για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη δική σου περιοχή.

Οι τοπικές σου δομές είναι εκεί για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη – μη διστάσεις να τις χρησιμοποιήσεις.

Η Ηδύλη Καματερού έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα 8 εβδομάδων για να βοηθήσει νέες μαμάδες με τη μετάβαση και την προσαρμογή στη μητρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί της.

Πηγή: psychologynow.gr