Αρχική Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη – Μύθοι και αλήθειες

Εγκυμοσύνη – Μύθοι και αλήθειες

Εγκυμοσύνη-–-Μύθοι-και-αλήθειες

Πολλά λέγονται και ακούγονται για το τι πρέπει να κάνει μια έγκυος. Τι είναι όμως το σωστό και τι λάθος; Παρακάτω ακολουθούν μύθοι και αλήθειες.

1. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να τρώει για δύο.

Ούτε για δύο αλλά ούτε και για… ενάμιση, καθώς για τη διατροφή της εγκύου ενδείκνυνται οι μικρές ποσότητες φαγητού σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με υγιεινά συστατικά και ανάλογα υγιεινά μαγειρεμένα. Η φυσιολογική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκειας μιας εγκυμοσύνης κυμαίνεται ανά 1-1,5kg/μήνα, με συνολική αύξηση μέχρι 10-12kg. Από αυτά τα 3.500gr περίπου αντιστοιχούν στο βάρος του εμβρύου, τα 650gr περίπου στο βάρος του πλακούντα και των υμένων και τα 1000gr στην αύξηση της μήτρας. Το υπόλοιπο βάρος αντιστοιχεί στην κατακράτηση ύδατος και στη συσσώρευση λίπους.

2. Η έγκυος δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ζώα.

Στην κύηση, στα μόνα ζώα που χρειάζεται να δώσουμε παραπάνω προσοχή είναι οι γάτες καθώς μπορεί να είναι φορείς τοξοπλάσματος. Για αυτό το λόγο συμβουλεύουμε η έγκυος να μην έρχεται σε επαφή με την άμμο τους.
Όσο για τα σκυλιά, υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα. Τα παιδιά που μεγάλωσαν με σκυλιά αναπτύσσονται σφαιρικά:

  • Έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Καλύτερη ψυχική ισορροπία.
  • Είναι λιγότερο επιθετικά συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
  • Το στρες της καθημερινότητας τα καταπονεί λιγότερο.
  • Το παιχνίδι με τον τετράποδο φίλο τους τα βοηθά να
    ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις.

Τέλος, μην ξεχνάμε τους «Σκύλους Θεραπευτικής Επαφής» που επικοινωνούν τόσο με αυτιστικά παιδιά όσο και με παιδιά με νοητική υστέρηση.

3. Δεν πρέπει να βάφει τα μαλλιά και τα νύχια της στην εγκυμοσύνη.

Γενικώς, δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της βαφής μαλλιών κατά την διάρκεια της κύησης. Θα πρέπει, όμως, να περιοριστεί η χρήση της ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης που γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου για να μειώσουμε την έκθεσή του στις διάφορες χημικές ουσίες. Εναλλακτικές λύσεις είναι οι ανταύγειες ή η χρήση φυτικών σκευασμάτων.

Το βάψιμο των νυχιών με απλό βερνίκι είναι ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να γίνεται σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο και με μέτρο. Θα πρέπει να αποφεύγονται τεχνικές βαφής νυχιών που χρησιμοποιούν UV ακτινοβολία.

4. Η γυμναστική στην κύηση απαγορεύεται.

Εφόσον το ιστορικό της γυναίκας το επιτρέπει η γυμναστική δε θα πρέπει να απαγορεύεται σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα όπως τη διατήρηση του σωματικού βάρους, τη μείωση του πόνου της μέσης, την προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό και φυσικά συμβάλλει θετικά στην καλή ψυχική διάθεση της γυναίκας. Συστήνεται η αποφυγή πολύ έντονης σωματικής άσκησης και προτιμάται περισσότερο η αερόβια γυμναστική (περπάτημα, κολύμπι, στατικό ποδήλατο).

5. Μην κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό.

 Ισχύει. Θα πρέπει να αποφεύγετε γενικά οτιδήποτε ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας πάνω από τους 38 – 39oC. Μείνετε μακριά από τζακούζι και σάουνες.

6. Ξεχάστε τον καφέ και το αλκοόλ.

Και ναι και όχι: ένας καφές την ημέρα δεν πρόκειται να σας κάνει κακό αλλά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε – αν μπορείτε να τον αποφύγετε, ακόμη καλύτερα. Η φυσιολογική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης κυμαίνεται στα 250-300mg ημερησίως οπότε πρέπει να δώσετε προσοχή και σε άλλες τροφές που περιέχουν καφεΐνη όπως διάφορα αναψυκτικά, το τσάι, η σοκολάτα κτλ.  Το αλκοόλ θεωρείτε απαγορευμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τους περισσότερους ιατρικούς συλλόγους παγκοσμίως.

 7. Το σεξ στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται.

Οι ιατρικοί λόγοι που απαγορεύουν το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστοι. Αν λοιπόν ο γιατρός σας δεν το έχει απαγορεύσει και έχετε διάθεση για σεξ, μην το αποφεύγετε! Οι έγκυες άλλωστε (όπως και όλες οι γυναίκες) έχουν την ανάγκη να νιώθουν όμορφα με το σώμα τους και να νιώθουν ότι τις αγαπούν. Ειδικά στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, μετά τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας κύησης, οι σεξουαλικές επαφές μπορούμε να πούμε ότι θεωρούνται και απαραίτητες, καθώς το σπέρμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προσταγλανδίνη η οποία έχει μητροσυσπαστική ιδιότητα και αποτελεί μία εντελώς φυσική πρόκληση τοκετού εφόσον επιθυμείτε κάτι τέτοιο.

8. Η κοιλιά σας δείχνει το φύλο του παιδιού.

 Το μόνο που δείχνει η κοιλιά σας είναι τον σωματότυπο σας – το σχήμα της κοιλιάς της κάθε εγκύου εξαρτάται μόνο από το πώς είναι το σώμα της και όχι από το φύλο του εμβρύου.