![egkymosini-proto-trimino](https://bebemou.com/wp-content/uploads/2025/02/egkymosini-proto-trimino.jpg)
Η εξάντληση, η ναυτία, ο πόνος στο στήθος και άλλα συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν και συνήθως βελτιώνονται μέχρι τον τέταρτο μήνα, καλό είναι να γνωρίζετε πώς θα μπορούσατε να τα αντιμετωπίσετε.
Η εγκυμοσύνη είναι μια ευτυχισμένη μα συνάμα δύσκολη περίοδος. Φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες δυσκολίες. Αλλά αν γνωρίζετε περισσότερα σε ό,τι αφορά τις πιο κοινές, θα είστε πιο προετοιμασμένη να ανταπεξέλθετε εάν προκύψουν.
Εγκυμοσύνη: «Είμαι εξαντλημένη»
Η κούραση είναι το πιο συχνό παράπονο των εγκύων στο πρώτο τρίμηνο. Εκτός από τις σωματικές απαιτήσεις που έχει από μόνη της η ανάπτυξη ενός μωρού, η απότομη αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστική επίδραση, επίσης ευθύνεται για την κόπωση. Το αίσθημα αυτό συνήθως εντείνεται από τη δυσκολία στον ύπνο, καθώς η αϋπνία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη. Τα καλά νέα είναι ότι η υπερβολική κούραση υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις ύστερα από 8 έως 10 εβδομάδες και σπάνια διαρκεί πέρα από τις 13.
Το πιο σημαντικό είναι να επιβραδύνετε. Κάντε ένα διάλειμμα για να ξαπλώσετε μέσα στη μέρα, πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και αφήστε την καθαριότητα του σπιτιού για αργότερα. Καλό είναι να συνεχίσετε να ασκείστε αν το κάνετε ήδη, αν και μάλλον θα χρειαστεί να μειώσετε την ένταση της άσκησης. Αν δεν είστε συνηθισμένη στις καθημερινές προπονήσεις, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να ξεκινήσετε μια απλή ρουτίνα, όπως περπάτημα για 20 έως 30 λεπτά την ημέρα. Η γιόγκα και η κολύμβηση είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.
«Νιώθω ναυτία»
Για πολλές εγκύους, η ναυτία τείνει να εμφανίζεται νωρίς το πρωί, αλλά μπορεί να νιώσετε άσχημα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στην αρχή της εγκυμοσύνης φαίνεται να διεγείρουν ένα μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί ναυτία και αναγούλα. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης το γαστρεντερικό σύστημα, κάνοντας τη διαδικασία της πέψης του φαγητού πιο αργή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές. Σε γενικές γραμμές, η ναυτία υποχωρεί γύρω στις 13 με 14 εβδομάδες.
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε τακτικά, μικρά, υγιεινά σνακ και γεύματα και να αποφεύγετε τα λιπαρά, τηγανητά ή πικάντικα φαγητά.
«Πηγαίνω στην τουαλέτα συχνά»
Η συχνή ούρηση είναι άλλο ένα κοινό παράπονο κατά το πρώτο τρίμηνο. Η αυξημένη ανάγκη για ούρηση έχει να κάνει εν μέρει με την ανατομία: Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, ασκεί περισσότερη πίεση στην κύστη, κάνοντάς σας να νιώθετε ότι πρέπει να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα. Επίσης, η ποσότητα του αίματος στο σώμα αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεφρά επεξεργάζονται περισσότερα υγρά που τελικά καταλήγουν στην κύστη. Η κατάσταση συνήθως βελτιώνεται γύρω στις 14 έως 16 εβδομάδες, όταν το βάρος της μήτρας την τραβά προς τα εμπρός. Αλλά μην εκπλαγείτε αν αρχίσετε να ουρείτε ξανά συχνά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, όταν το μωρό σας κατεβαίνει και ασκεί ξανά αυξημένη πίεση στην κύστη.
Για αυτό το ζήτημα, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εκτός από το να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν χρειάζεται. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε διαρροή ούρων ή αν δεν προλαβαίνετε να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως.
«Με πονάει το στήθος μου»
Το στήθος θα συνεχίσει να μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια των 9 μηνών, αλλά η ευαισθησία πιθανότατα θα υποχωρήσει γύρω στις 12 εβδομάδες. Επιλέξτε σουτιέν που είναι φτιαγμένα από μαλακό, ελαστικό ύφασμα. Το βράδυ, δοκιμάστε να φορέσετε ένα στενό τοπ ή ένα μαλακό βαμβακερό σουτιέν για ύπνο.
«Έχω δυσκοιλιότητα»
Οι αλλαγές στις ορμόνες καθώς και η πρωινή ναυτία που μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες, ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.
Πίνετε άφθονα υγρά και τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να ξαναρχίσει να λειτουργεί σωστά. Η καθημερινή άσκηση βοηθά επίσης στην κινητικότητα του εντέρου. Μειώστε την κατανάλωση αμύλων, κρεάτων, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών που μπορεί να εντείνουν τη δυσκοιλιότητα.
Εγκυμοσύνη: «Μου μυρίζουν φαγητά»
Οι πολλές φυσικές και ορμονικές αλλαγές στην εγκυμονσύνη μπορούν να οδηγήσουν σε πληθώρα αλλαγών στην όρεξή σας. Μπορείτε είτε να ακολουθήσετε τις επιθυμίες σας είτε να περιοριστείτε στα φαγητά που συνήθως προτιμάτε. Ωστόσο, αποφύγετε να φάτε κάτι που δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Επικοινωνήστε μαζί του εάν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μοιράζεστε οποιαδήποτε προβλήματα κι αν σας ανησυχούν, ακόμη και τα φαινομενικά συνηθισμένα, με τον γιατρό σας.
Πηγή:imommy.gr