Αρχική News Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να πιει το γάλα που έχω...

Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να πιει το γάλα που έχω αντλήσει;

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες είναι η άρνηση του μωρού να πιει μητρικό γάλα που έχει αντληθεί με θήλαστρο.

Έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο το πολύτιμο υγρό χρυσό για το μικρό σας και ετοιμάζετε να το βάλετε στο μπουκάλι , μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι το αρνείται με ένα βλέμμα αηδίας.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Δεν τρέχει κάτι με το γάλα σας. Στην πραγματικότητα, είναι διατροφικά τέλειο για το μωρό σας και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.

Από που προκύπτει, λοιπόν, αυτή η άρνηση; Μερικές φορές, το λίπος στο μητρικό γάλα διασπάται πολύ γρήγορα λόγω ενός ενζύμου που ονομάζεται λιπάση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια περίεργη μυρωδιά και γεύση.

Το μητρικό γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπάση μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι το μωρό σας απορρίπτει συλλήβδην το γάλα που κατά τα άλλα καταβρόχθισε την προηγούμενη εβδομάδα.

antlisi-mitrikou-galaktos-1.jpg

Τι είναι η λιπάση
Η λιπάση είναι ένα φυσικό ένζυμο που υπάρχει στο μητρικό γάλα. Έχει την ιδιότητα να διασπά το μητρικό γάλα, κάνοντάς το πιο εύπεπτο για το «ανώριμο» πεπτικό σύστημα του μωρού.

Η λιπάση έχει ωστόσο την ιδιότητα να αλλάζει τη μυρωδιά και τη γεύση του γάλακτος μετά από λίγες ώρες ή ημέρες αποθήκευσης στο ψυγείο . Αυτός είναι ο λόγος που το μωρό σας ξαφνικά δεν θέλει το γάλα που έχετε αντλήσει από το θήλαστρο.

Άντληση μητρικού γάλακτος: Πώς να αντλείτε ενώ ταξιδεύετε χωρίς το μωρό σας

Τι προκαλεί την υψηλή λιπάση στο μητρικό γάλα
Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένες μαμάδες έχουν μητρικό γάλα με υψηλή λιπάση και δεν είναι πολλά γνωστά σχετικά με το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπάσες προκαλεί πεπτικά προβλήματα στο μωρό.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να διακρίνετε το γάλα με υψηλή λιπάση από το χαλασμένο. Το αλλοιωμένο γάλα θα έχει μια σαφώς ξινή και δυσάρεστη μυρωδιά.

Τι να κάνετε αν το γάλα σας έχει υψηλή λιπάση

1. Σημειώστε την ημέρα και την ώρα αποθήκευσης

Για να εξαλείψετε τη διαφορετική γεύση ή οσμή του αντλημένου μητρικού γάλακτος, παρακολουθήστε τις ώρες ή τις ημέρες που απαιτούνται για να αλλάξει η μυρωδιά και η γεύση του. Άλλες φορές η αλλαγή της γεύσης συντελείται μέσα σε 24 ώρες ή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο δοκιμής και λάθους για να γνωρίζετε τις αλλαγές γεύσης.

2. Ζεματίστε το μητρικό γάλα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη της μυρωδιάς και της γεύσης του σαπουνιού από το μητρικό γάλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπάση, είναι το ζεμάτισμα. Δηλαδή, η θέρμανση του γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες αλλά το γάλα να μην αρχίσει να βράζει, καθώς το βράσιμο καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.

3. Ρυθμίστε την πίεση και την ταχύτητα του θήλαστρου

Μερικές φορές, η προσαρμογή της πίεσης και της ταχύτητας του θήλαστρου σε χαμηλότερο επίπεδο βοηθά επίσης στη βελτίωση της μυρωδιάς και της γεύσης του αντλημένου μητρικού γάλακτος. Επομένως, ακολουθήστε σωστά τις οδηγίες λειτουργίας του θήλαστρου και ρυθμίστε την πίεση εάν χρειάζεται.

4. Αναμείξτε μητρικό γάλα με γάλα σε σκόνη

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να «καλυφθεί» η αλλοιωμένη γεύση .

Η ανάμειξη ίσων μερών μητρικού γάλακτος με γάλα σε σκόνη μπορεί να το κάνει πιο εύγεστο.

5. Καταψύξτε το γάλα αμέσως μετά την άντληση

Η κατάψυξη του μητρικού γάλακτος αμέσως μετά την άντληση μπορεί να αποτρέψει την δυσάρεστη γεύση που σχετίζεται με αυτό το ένζυμο.

Το αντλημένο γάλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να καταψυχθεί εντός 4 ημερών. Αφού καταψυχθεί, το γάλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά το βέλτιστο δυνατό μέσα στους επόμενους 6 μήνες, αλλά μπορεί να «κρατηθεί» έως και 12 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα αρχίζουν να «χάνουν» θρεπτικά στην κατάψυξη στους 4 μήνες.

Πηγή:mothersblog.gr