Το «baby talk» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες, ακόμη και τα παιδιά άνω των έξι ετών, προσαρμόζουν ανάλογα τον τρόπο που μιλούν όταν επικοινωνούν με ένα μωρό.
Οι πιο πολλοί γονείς έχουν την τάση να μιλούν στα μωρό τους με ιδιαίτερο τρόπο ως προς τον τονισμό, τις λέξεις, την άρθρωση, την εκφραστικότητα. Βέβαια, η γλώσσα είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσουν τα μωρά σταδιακά και από αυτήν την άποψη, ο τρόπος που εκφράζονται οι γονείς τους είναι σημαντικός παράγοντας για την κατάκτηση και την εκμάθηση του λόγου από πλευράς τους.
Ποιος είναι ο στόχος του «baby talk»
Η χρήση της παιδικής ομιλίας με πολλές χειρονομίες, διακεκομμένες λέξεις, επαναλήψεις κτλ., χρησιμεύει για την προσαρμογή της γλώσσας στις ιδιαιτερότητες και τον εξελικτικό ρυθμό των μωρών. Φαίνεται λοιπόν πως εξυπηρετεί μια αποτελεσματική, επικοινωνιακή κατανόηση από την πλευρά του μωρού. Οι γονείς βασικά επιδιώκουν να παρέχουν βοήθεια για τη μίμηση και την εκμάθηση της προφορικής γλώσσας.
Λαμβάνοντας υπόψιν το πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο ενός μωρού, οι γονείς τελικά του κάνουν καλό να του μιλούν και «μωρουδίστικα». Έτσι, το μωρό δίνει περισσότερη προσοχή και διευκολύνεται σταδιακά η έναρξη της δικής του ομιλίας.
Ο τρόπος επικοινωνίας μας «μετρά»
Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο επικοινωνίας με το μωρό τους. Η συζήτηση μαζί του είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.
Εκτός από τη χρήση «μωρουδίστικης» γλώσσας, για την τόνωση της γλώσσας:
- Σκύψτε στο ύψος του παιδιού και δημιουργήστε οπτική επαφή.
- Ενσωματώστε στιγμές παιχνιδιού στις οποίες εμπλέκεται η ικανότητα του παιδιού για «ομιλία» και ακρόαση.
- Τραγουδήστε του παιδικά τραγούδια.
- Αφήστε το μωρό να συμμετάσχει σε απλές και ασφαλείς καθημερινές σας δραστηριότητες.
- Ακούστε ενεργά, επαναλαμβάνοντας και επαναδιατυπώνοντας αυτό που το παιδί προσπάθησε να πει.
- Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση.
Συμπερασματικά
Ο προφορικός λόγος είναι μια φυσική δεξιότητα που αποκτάται μέσω μιας σειράς επικοινωνιακών ανταλλαγών με το περιβάλλον των μωρών από τη στιγμή της γέννησής τους. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν ακούγοντας τους άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους γονείς τους. Τελικά, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η χρήση της «μωρουδίστικης» γλώσσας και άλλων μορφών θετικών προτύπων επικοινωνίας είναι τόσο σημαντική.
Πηγή:imommy.gr