Η Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Παλαιότερα δεν ήταν αυτονόητο ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και την φροντίδα. Δυστυχώς, χρειάστηκε πολύς αγώνας, προκειμένου να τους αναγνωριστούν δικαιώματα.
Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύουν πολλοί, τα παιδιά δεν αποτελούν «μικρογραφίες» ενηλίκων. Κάθε παιδί είναι μια ολοκληρωμένη οντότητα με δικαιώματα, όπως αυτά των ενηλίκων -ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα, την θρησκεία, την καταγωγή, το χρώμα και το φύλο.
Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών.
Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Υπενθύμιση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβριου.
Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ωφέλιμο τα παιδιά να γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματά τους.
Ο Συνήγορος του Πολίτη