Αρχική Ψυχολογία Θα γίνω μπαμπάς! Τι αλλάζει στη ζωή μου;

Θα γίνω μπαμπάς! Τι αλλάζει στη ζωή μου;

Θα-γίνω-μπαμπάς!-Τι-αλλάζει-στη-ζωή-μου;

Στην αρχή ένας νέος μπαμπάς σίγουρα νιώθει πως η αλλαγή είναι τεράστια, όμως πρέπει πάντα να θυμάται πως κάθε άντρας έχει όλα τα εφόδια για να γίνει ένας καλός πατέρας.

Ένας πατέρας μπορεί να είναι το ίδιο ικανός με μια μητέρα και μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του όλα όσα χρειάζονται. Μπορεί ο πατέρας να μη χρησιμοποιεί τους ίδιους τρόπους  που θα το κάνει η μητέρα αλλά αυτό δε σημαίνει πως μειονεκτεί. Το παιδί λαμβάνει διαφορετικά ερεθίσματα από τον κάθε γονιό που μελλοντικά θα διαμορφώσουν και την προσωπικότητα του.

 Μερικές χρήσιμες συμβουλές για νέους μπαμπάδες:

Δοκιμάστε τα πάντα!

Αναλάβετε να αλλάξετε την πάνα, να το κάνετε μπάνιο, να παίξετε και να το ντύσετε. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο δεσμός με το μωρό σας αλλά και με την σύντροφο σας. Θυμηθείτε πως αυτές οι δεξιότητες καλλιεργούνται με την εξάσκηση και τη συνεχή προσπάθεια.

Επιμονή!

Μην παραδίδετε το μωρό στα χέρια της μητέρας μόλις αισθανθείτε πως υπάρχει κάποια δυσκολία. Με ψυχραιμία και υπομονή θα βρείτε τον τρόπο να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Μόνος με το μωρό!

Είναι σημαντικό ο πατέρας να περνάει χρόνο μόνος με το μωρό. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για τον δεσμό του πατέρα με το μωρό αλλά επίσης δίνει το περιθώριο στη μητέρα για λίγο ελεύθερο χρόνο.

Μιλήστε στο μωρό!

Η συνεχής ομιλία από μικρή ηλικία χτίζει την αντίληψη του βρέφους και σταδιακά ενισχύει την επικοινωνία και το λεξιλόγιο του. Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε στο μωρό ξεκινήστε με κάτι πολύ απλό: περιγράψτε του ότι κάνετε εκείνη τη στιγμή, δηλαδή «τώρα θα ντυθούμε για να πάμε στη γιαγιά, θα φορέσουμε πρώτα το παντελονάκι μας και μετά το ζεστό σου πουλόβερ» ή μπορείτε να του μιλήσετε για τη μέρα σας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η συνεχής ομιλία και αλληλεπίδραση με το νεογέννητο αυξάνει τη γνωστική ανάπτυξη του στα επόμενα χρόνια.

Τρυφερότητα!

Ένα απαλό χάδι, ένα γλυκό χαμόγελο και μια αγκαλιά είναι πολύτιμα για ένα βρέφος, χαρίστε του τα καθημερινά. Μετά από έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έδειξαν πως η τρυφερότητα στο βρέφος προσφέρει θετικά αποτελέσματα μελλοντικά στη ζωή του με λιγότερο άγχος(2010, Duke Medical School).  

Παιχνίδι!

Στην αρχή είναι δύσκολο για ένα πατέρα να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει παιχνίδι με ένα νεογέννητο. Το παιχνίδι με ένα βρέφος αφορά κυρίως την αλληλεπίδραση του γονιού με το ίδιο. Πώς παίζουμε;

  • Κρύψτε το πρόσωπο σας και εμφανίστε το ξαφνικά με ένα χαριτωμένο ήχο και ένα μεγάλο χαμόγελο
  • Εντάξτε τη μουσική στην καθημερινότητα σας. Τραγουδήστε μαζί και φτιάξτε νέους στίχους
  • Κρατήστε το παιδί στα χέρια σας και χορέψτε. Πολλές φορές φοβόμαστε να κρατήσουμε τα νεογέννητα γιατί νιώθουμε πως είναι πολύ εύθραυστα, αν όμως στηρίζουμε σωστά το κεφαλάκι και το σώμα τους δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η εμπλοκή του πατέρα στην φροντίδα του παιδιού έχει συνδεθεί με ανεπτυγμένες κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες στα παιδιά. Να θυμάστε πως δεν είναι ποτέ αργά για να είστε ενεργό μέρος στη ζωή του παιδιού σας!

Φροντίζω τη σχέση μου!

Η σχέση ενός ζευγαριού συνήθως παρουσιάζει αλλαγές μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Αρχικά, το ζευγάρι νιώθει ακόμη πιο κοντά, αλλά συνήθως μετά από περίπου ένα μήνα η κούραση, το άγχος και οι αυξημένες υποχρεώσεις μπορεί να φέρουν εντάσεις. Πέραν των νέων δεδομένων στα οποία οι γονείς καλούνται να προσαρμοστούν, συχνά οι γονείς ανακαλύπτουν πως έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Διάλογος!

Η επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν οι διαφορές και να οργανωθούμε καλύτερα. Όταν υπάρχουν συχνές συγκρούσεις συνήθως αποφεύγουμε να ανοίξουμε διάλογο για κάποιο θέμα που διαφωνούμε συχνά, όμως είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Μερικές συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία με τη σύντροφο μας:

  • Επιλέγουμε να συζητήσουμε όταν θα είμαστε ήρεμοι και χωρίς περισπάσεις
  • Ακούμε τη σύντροφο μας και εντοπίζουμε τις ανάγκες της
  • Εκφράζουμε τα συναισθήματα μας
  • Καθορίζουμε τι έχουμε ανάγκη για να αισθανθούμε καλύτερα
  • Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς
  • Καταστρώνουμε από κοινού πλάνο για καλύτερη διαχείριση της οικογενειακής ζωής

Η νέα μητέρα ως ερωτικός σύντροφος

Η ερωτική ζωή του ζευγαριού μπορεί επίσης να αλλάξει σημαντικά μετά τη γέννηση ενός παιδιού λόγω της αυξημένης κούρασης αλλά και της ψυχολογίας της γυναίκας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η γυναίκα βιώνει επίσης σωματικές αλλαγές και ορμονικές διαταραχές που μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική της επιθυμία.

Πώς να αντιδράσω;

  • Υπομονή. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσετε τη σύντροφο σας πως κατανοείτε τα αισθήματα της.
  • Τρυφερότητα. Δείξτε την αγάπη σας και την στοργή σας με τρυφερές κινήσεις.
  • Ανάληψη ευθυνών. Η εμπλοκή μας στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και στην φροντίδα του παιδιού θα δώσει περισσότερο χρόνο στη νέα μητέρα να αναρρώσει.
  • Κομπλιμέντα. Εκφράζουμε συχνά τα συναισθήματα μας για τη σύντροφο μας και της λέμε κάθε μέρα κάτι όμορφο. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη, μην κάνετε υπερβολικά σχόλια που να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενωμένοι Γονείς!!!

Οι νέοι γονείς πρέπει να δουλεύουν μαζί ως ομάδα. Πώς γίνεται αυτό;

  • Σημαντικές αποφάσεις μετά από συζήτηση
  • Διαφωνούμε με ψυχραιμία
  • Δεν υποβιβάζουμε τις ανησυχίες της συντρόφου μας. Οι νέοι γονείς είναι αντιμέτωποι με νέα κατάσταση και μπορεί να προβληματίζονται για κάθε λεπτομέρεια. Είναι καλό να ακούμε τις ανησυχίες και να προσπαθούμε να τις επιλύουμε μαζί.
  • Είμαστε θετικοί και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον

Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά όμορφη αλλά και δύσκολη. Πολλές φορές τα ζευγάρια δυσκολεύονται να βρουν τις ισορροπίες τους. Η επίσκεψη σε ένα σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να θέσει νέες βάσεις στην επικοινωνία και στη διαχείριση της καθημερινότητας.

By: Τάσος Τζιάμπος Εκπαιδευτικός-Σχολικός Ψυχολόγος ΒSc, MSc 99581730