Αρχική Ψυχολογία Νέοι γονείς – Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις

Νέοι γονείς – Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις

Νέοι-γονείς-–-Οι-δυσκολίες-και-οι-προκλήσεις

Η σχέση ενός ζευγαριού, συνήθως παρουσιάζει αλλαγές μετά τον ερχομό ενός παιδιού.

Αρχικά, το ζευγάρι νιώθει ακόμη πιο κοντά, αλλά συνήθως μετά από περίπου ένα μήνα η κούραση, το άγχος και οι αυξημένες υποχρεώσεις μπορεί να φέρουν εντάσεις.

Πέραν των νέων δεδομένων στα οποία οι γονείς καλούνται να προσαρμοστούν, συχνά οι γονείς ανακαλύπτουν πως έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Επαναπροσδιορισμός ρόλων

Πολύ συχνά οι γονείς εστιάζουν πάνω στις ανάγκες του βρέφους, με αποτέλεσμα οι συζυγικές σχέσεις, η προσωπική ζωή και η δουλειά να παραµελούνται. Ο ρόλος του κάθε ατόμου στην οικογένεια ίσως χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με τις καινούριες ανάγκες.

Ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε:

* Ποιες είναι οι καθημερινές μας υποχρεώσεις; Κάνουμε μια λίστα με όλες τις ανάγκες του σπιτιού, τη μπουγάδα, τη φροντίδα του παιδιού, τα ψώνια, το μαγείρεμα κλπ.

* Πώς μπορεί να συνδυάσει ο καθένας τη δουλειά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις; Οι ανάγκες είναι αυξημένες, άρα κάποιος από τους δύο γονείς ίσως χρειαστεί να θυσιάσει ώρες από τη δουλειά του στη φροντίδα του μωρού και του νοικοκυριού. Συζητάμε για ενδεχόμενες λύσεις και πως μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας χωρίς να υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

* Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε κάθε μήνα; Υπολογίζουμε τα έξοδα μας και εντοπίζουμε τυχόν σπατάλες.

Αφού καθορίσουμε όλα τα πιο πάνω τότε μπορούμε να διαμοιράσουμε τις υποχρεώσεις και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα μας ώστε να εντάξουμε όλες τις νέες ανάγκες. Η ουσιαστική επικοινωνία και η συνεργασία θα βοηθήσει ώστε να τεθούν οι βάσεις για νέες ισορροπίες στη ζωή των νέων γονέων.

Διάβαστε ακόμη:

Θα γίνω μπαμπάς! Τι αλλάζει στη ζωή μου;

By: Τάσος Τζιάμπος Εκπαιδευτικός-Σχολικός Ψυχολόγος ΒSc, MSc 99581730