Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το μωρό σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας με όποιο μέσο διαθέτει και πολλές φορές ίσως δυσανασχετεί μιας και δεν γίνεται να αντιλαμβάνεστε πάντα αυτό που θέλει να σας πει.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικά χαρακτηριστικά σημάδια που θα σας δώσουν μια έξτρα βοήθεια ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να καταλάβετε τι ζητάει το μωρό σας. Πότε πεινάει, πότε πονάει και πότε νυστάζει…
Ας τα δούμε:
Τι δείχνει ο τρόπος που κλαίει…
Όταν κλαίει επειδή σας αποζητά: Όταν ένα μωρό κλαίει ασταμάτητα και σταματά όταν το παίρνεις στην αγκαλιά σου, σημαίνει πως απλώς σε ήθελε κοντά του κι έπρεπε με κάποιον τρόπο να στο πει!
Όταν πεινάει: Όταν ένα μωρό πεινάει κλαίει έντονα και ασταμάτητα. Μπορεί παράλληλα, να κουνάει λίγο το κεφάλι του και να κάνει θορύβους με το στόμα του. Θέλει απλώς να φάει!
Όταν πονά: Αυτό το κλάμα θα είναι δυνατό και σταθερό. Περιοδικά μπορεί να υπάρξουν ορισμένες «εκρήξεις» που δείχνουν ότι ο πόνος αυξάνεται. Ωστόσο, αν το μωρό αρρωστήσει το κλάμα του μπορεί να είναι μονότονο αλλά πιο ήσυχο επειδή δεν έχει αρκετή δύναμη να κάνει δυνατούς θορύβους!
Λόγω φυσιολογικών συνθηκών: Το μωρό μπορεί να κλάψει ακόμη κι επειδή έκανε την ανάγκη του ή «αερίστηκε» κι αυτά του προκαλούν δυσφορία. Αυτός ο τύπος κλάματος μοιάζει με μια μικρή… τσιρίδα!
Όταν νυστάζει: Όταν ένα μωρό νυστάζει αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να κοιμηθεί, τότε θα κλάψει αλλά παράλληλα θα χασμουρηθεί και ίσως και να τρίψει τα μάτια και τα αυτιά του!
Τι θέλει να σας πει με τη γλώσσα του σώματος…
Η γλώσσα του σώματος του μωρού λέει συνήθως πολλά και μπορείς να την αποκωδικοποιήσεις!
Λυγίζει την πλάτη του σαν να κάνει γέφυρα: Τα βρέφη κάτω των 2 μηνών συνήθως κάνουν αυτήν την κίνηση όταν πονάνε και έχουν κολικούς. Παράλληλα, αυτή η κίνηση μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλει άλλο να φάει και φούσκωσε. Αν το μωρό είναι πάνω από 2 μηνών αυτή η κίνηση συνήθως υποδηλώσει κούραση και κακή διάθεση.
Πιάνει το αυτί του: Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η κίνηση σημαίνει απλώς πως το παιδί εξερευνά το σώμα του. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον παιδίατρο μόνο αν αυτή η κίνηση συνοδεύεται από κλάμα ή ένδειξη ενόχλησης.
Σφίγγει τη γροθιά του: Αυτό σημαίνει ότι πεινάει! Πολλές φορές μπορεί επίσης να πιπιλάει ή να δαγκώνει τον αντίχειρα.
Σηκώνει τα πόδια του: Αυτό σημαίνει ότι έχει κολικούς και πονάει και προσπαθεί να ανακουφιστεί.
Σηκώνει τους ώμους του: Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι το μωρό φοβήθηκε. Ένας δυνατός ήχος, έντονο φως ή αν τον ξυπνήσεις ξαφνικά, μπορεί να προκαλέσει αυτό το αντανακλαστικό. Συνήθως, παράλληλα με αυτή την κίνηση, γουρλώνει και τα μάτια του.
Με πληροφορίες από το brightside.me