Αρχική Family Fun Ψηλές θερμοκρασίες και παιδιά: Τι να κάνετε

Ψηλές θερμοκρασίες και παιδιά: Τι να κάνετε

Ψηλές-θερμοκρασίες-και-παιδιά:-Τι-να-κάνετε

Η επίσκεψη στην παραλία για μπάνιο είναι μια από τις αγαπημένες οικογενειακές δραστηριότητες της οικογένειας! 

Ταυτόχρονα, είναι γεγονός πως αυξάνονται οι εξωτερικές δραστηριότητες του παιδιού και για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την αντιμετώπιση της ζέστης. Μία γενική οδηγία είναι να παραμένουν τα παιδιά σε σκιερά, δροσερά και κλιματιζόμενα μέρη, τις θερμές ώρες κυρίως τις ημέρες με καύσωνα. Θα πρέπει το παιδί να ενυδατώνεται συνεχώς, με δροσερό νερό και ακόμη και εάν το ξεχνάει παίζοντας οι γονείς θα πρέπει να το υπενθυμίζουν συνεχώς.

Η θερμοπληξία αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τον παιδικό οργανισμό, καθότι τα παιδιά δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς θερμορύθμισης των ενηλίκων, ενώ μπορεί να συμβεί όταν το παιδί μείνει αφυδατωμένο και εκτεθειμένο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι μηχανισμοί του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σταματούν, με αποτέλεσμα το δέρμα του να γίνεται ξηρό, να ανεβαίνει η θερμοκρασία του και ταυτόχρονα να αρχίζει να νιώθει ναυτία, κράμπες στο στομάχι, ενώ μπορεί να εμφανίσει και ταχύπνοια. Σε κάθε περίπτωση εάν οι γονείς έχουν ενδείξεις πως το παιδί υποφέρει από τη ζέστη, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα βοήθεια και να απομακρύνουν το παιδί από το θερμό σημείο. Καλό είναι να αφαιρέσουν τα ρούχα του και να το κάνουν μπάνιο με χλιαρό και όχι παγωμένο νερό. Προκειμένου να βοηθήσουν την αιματική κυκλοφορία είναι καλό να του κάνουν απαλό μασάζ στα χέρια, τα πόδια και άλλα σημεία του σώματος.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει εξωτερικές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να πάρει μέρος (πχ μία αθλητική ομάδα ή ένας αγώνας), οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν επισταμένως για την πρόσληψη υγρών.

Χαρακτηριστικά, όταν ασκείται το παιδί οι ανάγκες του για ενυδάτωση πολλαπλασιάζονται. Έτσι είναι απαραίτητο να πίνει πολύ συχνά νερό. Ταυτόχρονα η ενδυμασία του θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τις υψηλές θερμοκρασίες, ελαφριά και ανοιχτόχρωμη, χωρίς βαρύ ρουχισμό που θα οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος.

Πληροφορίες: mothersblog.gr