Η παγκόσμια ημερα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες δηλώνει πως θα συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες αναφέρει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία επιβάλλεται να δείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ στάση, που αποτελεί κριτήριο προόδου και πολιτισμού μιας κοινωνίας.
Όπως αναφέρουν οι Σύνδεσμοι Γονέων ΑμεΑ στην Κύπρο, η Εθνική Στρατηγική συνάδει με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία (2010-2020) και σκοπός της είναι να καθορίσει το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ όπως καθορίζονται απλό τη Σύμβαση του ΟΗΕ.
Η υλοποίηση της Στρατηγικής και του σχεδίου Δράσης απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τα ΑμεΑ. Ήδη πολλές Δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπρόσθετα, προτείνονται νέες Δράσεις, που δεν έχουν συμπεριληφθεί όπως επιμόρφωση Ειδικών Εκπαιδευτικών, Διευθυντών, γονέων και συνοδών, κατάργηση των στερεοτύπων ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια με αναπηρία, νομοσχέδιο περί Κοινοτικής νοσηλευτικής και Μαιευτικής στην Κύπρο, προώθηση υλοποίησης της Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Υγεία, αυξήσεις στα υφιστάμενα επιδόματα για τις αναπηρικές παροχές και υπηρεσίες, δημιουργία νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης στην κοινότητα και ενημέρωση και εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας όσον αφορά τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών.