Αρχική News Υπογεννητικότητα: Μάστιγα στην Κύπρο

Υπογεννητικότητα: Μάστιγα στην Κύπρο

Υπογεννητικότητα:-Μάστιγα-στην-Κύπρο

Μάστιγα έχει καταστεί η υπογεννητικότητα στην Κύπρο με τα στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις, το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 χρόνων και το ποσοστό των ηλικιωμένων, να καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.  

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος και των τρόπων αντιμετώπισής του. Η Yποεπιτροπή ενημερώθηκε για τη λειτουργία και το έργο του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Η πρόεδρος της Υποεπιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι από τη σημερινή ενημέρωση και τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, προκύπτουν προβληματισμοί και ανησυχίες για την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική του κράτους.

Με βάση τα στοιχεία, ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στις 875,900 κατοίκους τα τέλη του 2018 με αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2017. Όμως τα άτομα κάτω των 15 χρόνων ανέρχονται στο 16,1 % και τα άτομα άνω των 65 σε 22,3% ,σε σύγκριση με 11,3% το 2000. Δηλαδή, καταγράφεται μια  σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μείωση του ποσοστού των παιδιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία έκανε αναφορά η κ. Κουκουμά στο τέλος της συνεδρίασης, τα άτομα ηλικίας από 45-64 χρόνων παρουσιάζουν αύξηση 24,1% από 21,7% το 2000.

Όπως είπε η κ. Κουκουμά τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να μελετώνται από το κράτος γιατί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και είναι άκρως ανησυχητικά. Ανέφερε ότι με βάση τη σημερινή ενημέρωση, διαφαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο δράσης παραμένει από το 2009 το ίδιο ενώ τέτοια σχέδια θα έπρεπε να έχουν μακροπρόθεσμο στόχο και ορίζοντα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές δράσεις που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν, για άλλες γίνεται ακόμη μελέτη εφαρμογής ενώ δεν υπάρχει ούτε προϋπολογισμός για κάποιες δράσεις.

Το δημογραφικό είναι ένας εφιάλτης εντός των πυλών δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ντίνος Ολύμπιος, πρόεδρος της οργάνωσης πολυτέκνων, ο οποίος είπε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειοψηφία στον τόπο μας. Εξέφρασε το παράπονό του γιατί όπως είπε κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια, χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση και μέτρα. Ανέφερε ότι οι γεννήσεις είναι επένδυση για τον τόπο μας και θα έπρεπε το κράτος να σταθεί δίπλα τους και να δώσει κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων.

Ανέφερε ότι το 1990 η οργάνωση έστειλε στο στρατό 2,000 εθνοφρουρούς, το 2016 1,200 και το 2019 μόνο 900.

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κάθε χρόνο γίνονται 8,500 εκτρώσεις στην Κύπρο και οι περισσότερες προέρχονται από γυναίκες που έχουν ήδη οικογένεια.

Ο δείκτης γονιμότητας για φέτος ανέρχεται στο 1,30 δηλαδή κάθε γυναίκα γεννά στατιστικά 1,30 παιδιά ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά και για να επέλθει ανάπτυξη στο τόπο χρειάζονται 2,3 παιδιά.

Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων δήλωσε πως η πραγματική και υγιής απάντηση στην μεταναστευτική κρίση είναι η ταχύτατη και αποφασιστική ενδυνάμωση των δημογραφικών προγραμμάτων και πολιτικών που σήμερα είναι ανύπαρκτες. Ανέφερε ότι είναι κοροϊδία να λέγεται ότι έχουμε σχέδιο δημογραφικής  ανάπτυξης και υποστήριξε ότι πρόκειται για μέτρα που παραμένουν στα χαρτιά. Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη η τελευταία πρόνοια για δαπάνες και κονδύλια ήταν ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων για δύο χρόνια.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης δήλωσε πως η Κύπρος γερνά και δεν υπάρχει καμία ανανέωση του πληθυσμού της αφού καταγράφεται αρνητικός ρυθμός γεννήσεων. Κάλεσε το κράτος να θεσπίσει τολμηρά μέτρα και πολιτικές με ολοκληρωμένο σχέδιο για ενθάρρυνση των γεννήσεων και με διάθεση των απαραίτητων πόρων στους προϋπολογισμούς. Ελπίδα και στόχος μας είπε, είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον δημογραφικό μαρασμό που απειλεί την  πατρίδα μας.

Πηγή: dialogos.com.cy