Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εκτιμούν ότι «η ανάθεση του έργου του μαζικού εμβολιασμού παιδιών έναντι της Εποχιακής Γρίπης 2021, αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδιάτρους και με δεδομένη την προσπάθεια τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε καθυστέρηση ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση τους είτε σε συνθήκες συγχρωτισμού στους χώρους των ιατρείων που να διευκολύνουν την διασπορά λοιμώξεων (συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από Sars-Cov2).
Σε ανοικτή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι δύο φορείς, αναφέρουν πως «θεωρούν απόλυτα ορθή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να περιληφθούν όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι και 15 ετών στα άτομα που συνιστάται να εμβολιαστούν δωρεάν με το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης 2021».
Προσθέτουν ότι «οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν με την παρουσία της πανδημίας Covid-19 καθιστούν τον φετινό εμβολιασμό έναντι της γρίπης απόλυτα αναγκαίο για τον παιδικό πληθυσμό, για αποφυγή στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συννοσηρότητας καθώς και της ανεξέλεγκτης διασποράς των δύο αυτών λοιμώξεων, φαινόμενα που θα θέσουν σε πραγματικό κίνδυνο την ετοιμότητα και δυνατότητα του συστήματος υγείας για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών».
Όπως αναφέρουν Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ, «τα παιδιά αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης του ιού της γρίπης προς τις ευάλωτες ομάδες και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτούν».
Ωστόσο, «η σημαντική όμως αυτή απόφαση του Υπουργείου κινδυνεύει να απολέσει την αξία της καθώς με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως δεν λαμβάνεται υπόψιν ένας παράγοντας κινδύνου που εδώ και αρκετό καιρό υποδεικνύουμε» και που επισημαίνεται στην 1η παράγραφο.
Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς, εκτιμούν ότι «η εξαγγελθείσα ποσότητα των 135,000 εμβολίων που έχουν παραγγελθεί είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που το ίδιο το Υπουργείο ορθά όρισε ως τον πληθυσμό-στόχο για εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης».
Θεωρούν, επίσης, ότι «είναι άκρως απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών και μηχανισμών που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμες για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Κέντρα Εμβολιασμών δημοσίων νοσηλευτηρίων, Σχολιατρική Υπηρεσία)».
Η παιδιατρική κοινότητα, δηλώνει ετοιμότητα «να συμβάλει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια αλλά καθηκόντως επισημαίνει πως είναι αντίθετη σε οτιδήποτε είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
Τέλος, καλεί την πολιτεία, «όπως λάβει σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις μας και να φροντίσει για την έγκαιρη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και ασφαλούς διενέργειας των εμβολιασμών».