Αρχική News 14 έγκυες με κορωνοϊό στο Μακάρειο – Έχασαν τα μωρά τους δύο...

14 έγκυες με κορωνοϊό στο Μακάρειο – Έχασαν τα μωρά τους δύο γυναίκες

14-έγκυες-με-κορωνοϊό-στο-Μακάρειο-–-Έχασαν-τα-μωρά-τους-δύο-γυναίκες

14 έγκυες νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ άλλη μια γυναίκα βρίσκεται διασωληνωμένη στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η αντιπρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου Αφροδίτη Ελισσαίου ανέφερε ότι τέσσερις εξ αυτών έχουν αποσωληνωθεί, ενώ οι δυο έχασαν τα μωρά τους.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι είναι απολύτως ασφαλή τα εμβόλια mRNΑ για τις έγκυες.

Τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν το έμβρυο και δεν του προκαλούν γενετικές ανωμαλίες. Αντιθέτως, ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία, τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν το μωρό όταν γεννηθεί από νόσηση με COVID, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις θηλάζουσες. Η κ. Ελισσαίου ανέφερε ότι αν νοσήσει μια έγκυος ανεμβολίαστη με κορωνοϊό κυρίως στον 2ο- 3ο μήνα, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή με κίνδυνο διασωλήνωσής της ή να χάσει και τη ζωή της.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τα έμβρυα με αποτέλεσμα να προκύψει ενδομήτριος θάνατος, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης και πρόωρος τοκετός. Επίσης ανέφερε ότι στην Κύπρο, δεν προέκυψαν παρενέργειες σε έγκυες που έλαβαν το εμβόλιο. Σημείωσε ότι κάποιες που ήταν άτυχες και νόσησαν παρόλο που εμβολιάστηκαν το πέρασαν ελαφριά.

Παράλληλα, η κ. Ελισσαίου είπε ότι οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν τον εμβολιασμό. Τόνισε ωστόσο ότι αν νοσήσει μια γυναίκα ανεμβολίαστη και είναι σοβαρά, η ευθύνη βαραίνει τον γιατρό και όχι τον ασθενή. Επίσης ανέφερε ότι με 5.500 κρούσματα την ημέρα, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια θα βρισκόμασταν σε χειρότερο σημείο από ότι ήταν η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πηγή:dialogos.com.cy