
Πολλές φορές εμείς οι γονείς προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές ιδέες για να δραστηριοποιηθεί το παιδί μας και τελικά καταλήγουμε στα ίδια και στα ίδια. Εσείς ακούσατε ποτέ τη φράση «messy play»; Αν όχι, αξίζει να προχωρήσετε το διάβασμα…
Στο bebemou.com μιλά η Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειρήνη Χατζησπύρου η οποία εξηγεί τη σημασία και τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού και γενικά του παιχνιδιού που λερώνει – αλλιώς «messy play» – «ακατάστατο παιχνίδι».
Πώς βοηθά, λοιπόν, ν’ αναπτυχθεί το παιδί;
Τι είναι το messy play και πότε μπορούμε να τα εφαρμόσουμε ως γονείς;
Το «ακατάστατο παιχνίδι», αλλιώς το «messy play» είναι το παιχνίδι μέσα από το οποίο το παιδί μπορεί να δραστηριοποιηθεί, αλλά και να εκφραστεί ελεύθερα με υλικά που του εναποτίθενται και γενικότερα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Από τη βρεφική ηλικία, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν το παιχνίδι αυτό στο σπίτι, δίνοντας έτσι το έναυσμα στο παιδί να αποκτήσει ερεθίσματα τα οποία θεωρούνται σημαντικά για τη βρεφανάπτυξή του.
Δραστηριότητες και οφέλη:
- Γεμίζουμε ένα διάφανο δοχείο με νερό μέχρι πάνω. Βάζουμε το βρέφος μας μπρούμυτα και τοποθετούμε το δοχείο μπροστά από το μωρό. Το βρέφος θα ξεκινήσει να πλατσουρίζει, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει και τους μύες της πλάτης του. (Tip: μέσα στο νερό μπορούμε να βάλουμε αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού μας ή ακόμη και χρυσόσκονη, ώστε να του κινήσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον).
- Βάζουμε σε διάφανα σακουλάκια διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα στο ένα πλαστελίνη, στο άλλο κουδουνάκια, στο τρίτο χάντρες, pom pom κοκ. Έπειτα, τοποθετούμε τα σακουλάκια σε κύκλο και αφήνουμε το μωρό μας να ξαπλώνει μπρούμυτα. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι το μπουσούλημα, με απώτερους στόχους τον συντονισμός ματιών με χέρια, όπως και η ενδυνάμωση του παιδιού στην εξάσκηση της υφής διαφορετικών αντικειμένων.
- Παιχνίδι με τη βρώμη: Βάζουμε το παιδί μας σε καθιστή θέση και του δίνουμε ένα δοχείο με βρώμη. Μέσα σ’ αυτό μπορούμε να κρύψουμε διάφορα αντικείμενα, ώστε να το κάνουμε πιο παιγνιώδες.
- Ακόμη και η ώρα του φαγητού μπορεί να θεωρηθεί «ακατάστατη». Όταν το μωρό μας ξεκινήσει να πιάνει από μόνο του το φαγητό του, μπορούμε να το αφήνουμε να πειραματίζεται. Με αυτόν τον τρόπο το βρέφος μαθαίνει στις διαφορετικές υφές που έχει το κάθε φαΐ και μετέπειτα θα τις δέχεται και πιο εύκολα. (Εννοείται ότι αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, blw – baby led weaning, να εφοδιαστείτε με πολλές αλλαξιές!).
Η κυρία Χατζησπύρου, σημειώνει πως μεγαλώνοντας, μπορούμε να προσθέσουμε υλικά, φαγώσιμα και μη, προετοιμάζοντάς το παιδί μας για το σχολείο (κράτημα μολυβιού), μιας και ενδυναμώνει τον καρπό και τα δάκτυλα. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

- Oobleck: 1 φλ. corn flour με 1/2 φλ. νερό. Βάζουμε πρώτα το corn flour και έπειτα σιγά σιγά το νερό. Αν δούμε ότι είναι νερουλό προσθέτουμε ακόμα λίγο corn flour (μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο παιχνιδιάρικο χρωματίζοντας το με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή βάζοντας μαγειρικά σκεύη, όπως σουρωτήρι ή χωνάκι).

- Κινητική άμμος: 5 φλ. άμμος, 3 φλ. corn flour, 1 φλ. ηλιέλαιο. Με την κινητική άμμο τα παιδιά μπορούν να κάνουν προγραφικές ασκήσεις, π.χ. να τους γράφετε ή να τους δείχνετε ένα γράμμα και να προσπαθούν να το γράψουν με τα δάχτυλα. Μπορούν να φτιάξουν «κάστρα» ή ακόμη και να παίξουν κρυμμένο θησαυρό, κρύβοντάς τους μικρά παιχνίδια μέσα σ’ αυτή.

- Αφρός ξυρίσματος: Μπορούμε να προσθέσουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν το επιθυμούμε. Πάλι μπορούν να γίνουν προγραφικές ασκήσεις ή και να δημιουργήσουμε έναν ωκεανό (στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μπλε χρώμα) με ψάρια, φάλαινες κλπ.

- Jelly: παρασκευάζουμε το jelly και αφού πήξει το κόβουμε σε κυβάκια, τα ένα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δοχείο και απλά αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να παίξουν ή και να το καταβροχθίσουν. Μπορούμε πριν το πήξουμε στο ψυγείο, όσο ακόμα είναι ζεστό, να κρύψουμε μέσα μικρά αντικείμενα και να το βάλουμε στην κατάψυξη. Έτσι, το επίπεδο δυσκολεύει, μιας και τα παιδιά μας θα πρέπει να γίνουν για λίγο αρχαιολόγοι και να σκάψουν για να βρουν τα φυλακισμένα αντικείμενα.

- Δημητριακά: και ναι… τα αγαπημένα δημητριακά των παιδιών μας μπορούν να αποτελέσουν μέρος του παιχνιδιού τους. Απλώς αλέθουμε τα δημητριακά και τους τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Μπορεί να αποτελέσουν την άμμο ή και μέρος προγραφική άσκησης.
*Οι φωτογραφίες από το σημείο «Δραστηριότητες και οφέλη» ανήκουν στην Ε.Χατζησπύρου και δημοσιεύονται με δική της έγκριση.
Της Χριστίνας Γεωργίου