
«Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί μου;» Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Βασισμένοι στις επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), σας παρουσιάζουμε πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως και την εφηβεία.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (π.χ. προνήπια–νήπια, γύρω στα 5–6 ετών) χρειάζονται 9–13 ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των υπνακίων, για να αναπτύσσονται σωστά, να έχουν ενέργεια, να μαθαίνουν και να παίζουν με όρεξη.
Βελτιώνει τη συγκέντρωση: ένα καλά ξεκουρασμένο παιδί μπορεί να εστιάσει περισσότερο στο σχολείο και στις δραστηριότητές του.
Ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη: ο ύπνος βοηθά το παιδί να θυμάται όσα έχει μάθει.
Προωθεί την ψυχοσωματική ανάπτυξη: η σωστή ξεκούραση ενισχύει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό του παιδιού.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά;
Ηλικιακή ομάδα | Ώρες ύπνου ανά 24ωρο (περιλαμβανομένων των υπνάκων) |
Βρέφη (4–12 μηνών) | 12 έως 16 ώρες |
Νήπια (1–2 ετών) | 11 έως 14 ώρες |
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3–5 ετών) | 10 έως 13 ώρες |
Παιδιά σχολικής ηλικίας (6–12 ετών) | 9 έως 12 ώρες |
Έφηβοι (13–18 ετών) 8 έως 10 ώρες | 8 έως 10 ώρες |
Σημείωση: Οι ώρες περιλαμβάνουν τόσο τον βραδινό ύπνο όσο και τους υπνάκους μέσα στην ημέρα, όπου χρειάζεται.
Οι συστάσεις βασίζονται στις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM).
Οδηγίες (Tips) για έναν υγιή ύπνο
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία:
Ο ύπνος είναι οικογενειακή προτεραιότητα
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά κατανοούν τη σημασία του ύπνου όταν βλέπουν ότι και οι γονείς φροντίζουν να κοιμούνται επαρκώς. Το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα για δουλειές ή μελέτη δεν στέλνει το σωστό μήνυμα. Ο υγιεινός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη σωστή διατροφή και τη φυσική άσκηση.
Διατηρήστε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα
Η συνέπεια βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια. Ορίστε συγκεκριμένες ώρες για ξύπνημα, φαγητό, ύπνο και παιχνίδι. Για τα μικρά παιδιά, εφαρμόστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου όπως «πλύσιμο δοντιών, παραμύθι, ύπνος». Φροντίστε οι ρουτίνες να εφαρμόζονται και εκτός σπιτιού.
Φροντίστε να είναι ενεργά μέσα στην ημέρα
Η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση σε φρέσκο αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.
Περιορίστε τη χρήση οθονών
Η AAP συνιστά να μην υπάρχουν οθόνες (τηλεοράσεις, τάμπλετ, κινητά) στα υπνοδωμάτια των παιδιών, ειδικά το βράδυ. Κλείστε όλες τις οθόνες τουλάχιστον 60 λεπτά πριν τον ύπνο. Δημιουργήστε ένα οικογενειακό πλάνο χρήσης μέσων με κανόνες για το πότε και πού επιτρέπονται.
Διαμορφώστε ένα περιβάλλον που προάγει τον ύπνο
Διατηρήστε το δωμάτιο σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό πριν τον ύπνο. Χαμηλώστε τα φώτα, αφαιρέστε τους περισπασμούς και αποφύγετε πολλά παιχνίδια στο κρεβάτι. Ένα αγαπημένο κουκλάκι ή κουβερτούλα είναι εντάξει και μπορεί να βοηθήσει στο αποχωρισμό.
Κατανοήστε τις ανάγκες ύπνου των εφήβων
Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, όχι λιγότερο. Η φυσιολογική τους ροή ύπνου μετατοπίζεται αργότερα το βράδυ, ενώ τα σχολεία συχνά ξεκινούν πολύ νωρίς. Η AAP συνιστά τα γυμνάσια και λύκεια
Μην βάζετε το μωρό για ύπνο με μπιμπερό (εκτός από νερό)
Οτιδήποτε άλλο –γάλα, φόρμουλα, χυμός– μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Ταΐστε το μωρό πριν το βάλετε στο κρεβάτι.
Μην ξεκινάτε τις στερεές τροφές πριν τους 6 μήνες
Η πρόωρη εισαγωγή στερεών δεν βοηθά το μωρό να κοιμάται καλύτερα και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή προβλήματα ύπνου.
Αποφύγετε το υπερβολικό πρόγραμμα
Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού με δραστηριότητες. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση.
Συμπέρασμα
Προτεινόμενες ώρες ύπνου για παιδί 1–2 ετών: (έστω ότι προσαρμόζοντας αντίστοιχα με προσχολική ηλικία) – πιθανώς μεταξύ 9–13 ωρών συνολικά το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων υπνακίων (βάσει αναλογίας από την κατηγορία προσχολικής ηλικίας).
Κλειδιά για καλό ύπνο: σταθερή ρουτίνα, περιβάλλον, και υπεύθυνη στάση από όλη την οικογένεια.
Πηγή: Mothersblog.gr