Όλοι οι γονείς θέλουμε να φροντίζουμε τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε πού να σταματάμε! Μερικές φορές η ανησυχία μας μας κάνει υπερβολικούς και, αντί να τα προστατεύουμε όπως νομίζουμε, τελικά να τα βλάπτουμε! Η υπερπροστατευτικότητα έχει πολλές επιπτώσεις και καλό είναι να τις γνωρίζουμε ώστε να βάζουμε τα σωστά όρια όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε μας τους ίδιους.
Δεν μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν κινδύνους
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς είναι συνέχεια πάνω από τα παιδιά τους, από φόβο μην πληγωθούν, τραυματιστούν ή κινδυνεύσουν. με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν τα αφήνουν να αυτονομηθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες και να μάθουν από τα λάθη τους. Τις περισσότερες φορές, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν αφού μέχρι τώρα είχαν πάντα την αυστηρή καθοδήγηση των γονιών τους!
Έτσι, κινδυνεύουν περισσότερο από τα παιδιά που αυτονομήθηκαν στην ώρα τους και έμαθα σταδιακά, με εμπιστοσύνη και σωστή καθοδήγηση, να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της ζωής.
Δεν λένε την αλήθεια στους γονείς τους από φόβο
Όταν ένα παιδί βρει το θάρρος να μας εκμυστηρευτεί το λάθος του, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ακούσουμε χωρίς να το κρίνουμε και, φυσικά, χωρίς να το μαλώσουμε. Αντίθετα, πρέπει να δείξουμε κατανόηση και μέσα από τη συζήτηση να το νουθετήσουμε ώστε την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικό.
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, συνήθως λόγω της έντονης ανησυχίας τους, κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δυσκολεύονται να διαχειριστούν πως το παιδί τους έβαλε τον εαυτό του σε κίνδυνο και τελικά φωνάζουν, το μαλώνουν ή το βάζουν τιμωρία. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να φοβάται να τους μιλήσει και τους λέει ψέματα ενώ, αν χρειαστεί βοήθειά τους, θα φοβηθεί να τους τη ζητήσει και θα μείνει εκτεθειμένο.
Μεγαλώνουν χωρίς αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα ενός παιδιού που βγαίνει σταδιακά στην κοινωνία. Εξασφαλίζει πως αναγνωρίζει τις δυνάμεις του, ξέρει τα όριά του, διεκδικεί αυτό που αξίζει ενώ παράλληλα προστατεύει τον εαυτό του από αυταπάτες και ανεκπλήρωτους στόχους.
Ωστόσο, για να αποκτήσει ένα παιδί αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να μεγαλώσει με εμπιστοσύνη. Όταν ο γονιός εμπιστεύεται το παιδί του και του το δείχνει έμπρακτα, τότε θα δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο ενήλικα που πατάει γερά στα πόδια του. Αντίθετα, αν το υπερπροστατεύει και ακολουθεί κάθε του βήμα, μάλλον θα μεγαλώσει ένα παιδί που δεν θα πιστεύει καθόλου στον εαυτό του.
Αποκτούν λάθος πρότυπα για τις ανθρώπινες σχέσεις
Μια υγιή και ισορροπημένη σχέση απαιτεί ειλικρίνεια, σεβασμό, όρια και προσωπικό χώρο για ανάσες και… λάθη! Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους γονείς τους να τα ακολουθούν και να τα προστατεύουν σε κάθε τους βήμα, μαθαίνουν πως αυτό είναι δείγμα αγάπης!
Όταν μεγαλώσουν, λοιπόν, θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και θα δείχνουν την αγάπη τους με καταπίεση και υπερπροστατευτικότητα. με τους ανθρώπους που θα αγαπήσουν, μόνο και μόνο για να τους αποδείξουν την αγάπη τους. Παράλληλα, θα αναζητήσουν υπερπροστατευτικούς και ανασφαλείς συντρόφους που θα τους ελέγχουν και θα τους καθοδηγούν.
Πηγή:mama365.gr