Αρχική Ψυχολογία «Μανούλα προ-ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ, έρχομαι!!!»

«Μανούλα προ-ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ, έρχομαι!!!»

«Μανούλα-προ-ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ,-έρχομαι!!!»

Δύο ροζ γραμμούλες και το τρενάκι των συναισθημάτων αρχίζει! Χαρά, ενθουσιασμός, αγωνία, άγχος, αμφιβολίες, ξανά δάκρυα χαράς και ανυπομονησίας, και πάλι ανασφάλεια, ανησυχία, λαχτάρα και πάει λέγοντας. Αυτή η «βόλτα στο Λούνα Παρκ» στο τρενάκι των συναισθημάτων άρχισε και διαρκεί 9 μήνες …και βάλε…ίσως και για μια ζωή! Αφετηρία: η περίοδος της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη είναι μια «κρίσιμη φάση» στην ζωή μιας γυναίκας με πολλές βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αυτοί οι 9 μήνες κυοφορίας, είναι 9 μήνες ανάπτυξης και εξέλιξης όχι μόνο του μωρού αλλά και των γονέων αυτού, ειδικά της μητέρας που βιώνει πληθώρα συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών.                          

Βασικό « συστατικό» καλής υγείας είναι η ψυχική ηρεμία της μέλλουσας μαμάς καθώς είναι ευρέως γνωστό πως η ψυχολογία της μητέρας που έχει πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το αγέννητο βρέφος.  Έρευνες έδειξαν ότι οι μητέρες που νιώθουν άγχος ή που αναστατώνονται ψυχικά εκκρίνουν ορμόνες όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη οι οποίες περνούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και αυξάνουν την κινητικότητα του και όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές.

Όμως δεν υπάρχουν συνταγές για το πώς να είσαι μια καλή και ήρεμη μαμά ούτε και εγγυήσεις για μια ήρεμη ζωή αφού καθημερινώς τα γεγονότα, οι συνθήκες και οι καταστάσεις της ζωής μας εναλλάσσονται  με ραγδαίους ρυθμούς, ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι διαχειρίσεως και αντιμετωπίσεως του καθημερινού άγχους μιας νέας μαμάς τόσο όσο αφορά τον τοκετό και την περίοδο λοχείας αλλά και της ζωής της γενικότερα.                                                                                               

Το πρόγραμμα Hypnobirthing είναι ειδικά σχεδιασμένο για όλες τις νέες μανούλες και τις βοηθά να προετοιμάσουν σώμα και πνεύμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τοκετού αλλά και μετά την εγκυμοσύνη. Αποτελείται από μια σειρά συναντήσεων όπου η νέα μαμά εκπαιδεύεται σε 4 βασικές τεχνικές:

1) Τεχνικές Αναπνοής   (breathing),

2) Τεχνικές Χαλάρωσης και Διαχείρισης άγχους (relaxation and stressrelief),

3) Tεχνικές Οραματισμού και Αυτό-ύπνωσης (visualization and selfhypnosis) και

4)Τεχνικές επίτευξης πολύ βαθιάς χαλάρωσης (deepeningtrance state) .

Επιπρόσθετα υπάρχουν διάφορες τεχνικές επικοινωνίας μεταξύ της μαμάς και του αγέννητου μωρού της καθώς επίσης και η εμπλοκή του πατέρα σε διάφορες ασκήσεις και τεχνικές που βοηθάνε το ζευγάρι να δεθεί περισσότερο μεταξύ τους καθώς και του πατέρα με το αγέννητο ακόμα παιδί του και όλοι μαζί σαν οικογένεια .

Οι τεχνικές αναπνοής ( breathing techniques) εκπαιδεύουν την μαμά στον σωστό τρόπο και ρυθμό αναπνοών τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συσπάσεων αλλά και κατά την στιγμή του τοκετού. Οι τεχνικές αναπνοής που διδάσκονται πριν τον τοκετό εκπαιδεύουν την μαμά να ανταποκρίνεται στις συσπάσεις της μήτρας με ελεγχόμενη και χαλαρή αναπνοή. Όταν η μαμά εξασκηθεί αρκετά για να το κάνει αυτό, τότε κατά την διάρκεια των συσπάσεων κάνοντας αυτές τις αναπνοές θα αποσπάτε η προσοχή της από την δυσφορία που θα αισθάνεται και θα διατηρεί ισορροπία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό της.

Οι αναπνοές αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να βοηθήσουν την μητέρα να έχει μια δυνατή μυϊκή στήριξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να την διευκολύνουν να έχει ένα αποτελεσματικό σπρώξιμο κατά τη διάρκεια του τοκετού και να παρέχουν έναν υγιή μυϊκό τόνο μετά τη γέννα.                                                                                                                      

Όταν η μητέρα εκπαιδευτεί στις αναπνοές της και είναι σε θέση να κρατάει ένα ήρεμο και σταθερό ρυθμό αναπνοής , περνάμε στο επόμενο στάδιο- το στάδιο της χαλάρωσης- όπου η μητέρα εκπαιδεύεται να χαλαρώνει απόλυτα τον εαυτό της όποτε η ίδια το επιθυμεί χωρίς καμία δυσκολία ή περαιτέρω προσπάθεια με την βοήθεια διαφορών τεχνικών χαλάρωσης .  Oι μανούλες βιώνουν κατά την διάρκεια των συνεδριών την εμπειρία της κλινικής ύπνωσης όπου φτάνουν σε ένα τόσο χαλαρό επίπεδο χαλάρωσης και ηρεμίας (το στάδιο πριν τον ύπνο) και αυτή η χαλάρωση μεταφέρεται στο έμβρυο που αρχίζει να κινείται, σχεδόν να «χορεύει» μέσα τους καθώς είναι τόσο χαλαρές και ήρεμες και αυτό είναι ένα μοναδικό συναίσθημα που λειτουργεί σαν υπενθύμιση της διατήρησης μιας ήρεμης ψυχικής και σωματικής κατάστασης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκτός από την ύπνωση που κάνει ο θεραπευτής, οι μανούλες εκπαιδεύονται να κάνουν και ΑΥΤΟ-ΥΠΝΩΣΗ.  Γιατί αν κάποιος ( θεραπευτής σε αυτή την περίπτωση) σου προσφέρει ένα ψάρι στο πιάτο σου παρέχει ένα γεύμα, ενώ αν σε εκπαιδεύσει να ψαρεύεις τότε σου προσφέρει την ιδιότητα να εξασφαλίζεις το φαγητό σου για μια ολόκληρη ζωή!  Όλη η ύπνωση που θα κάνουν οι μανούλες στον ελεύθερο τους χρόνο είναι Αυτό-Ύπνωση.                                                                                                                    

Οι τεχνικές αναπνοής και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι η βάση του προγράμματος του HypnoBirthing και πρέπει να εφαρμόζονται επί καθημερινής βάσεως.

Οι τεχνικές φαντασίας ( visualization techniques)  είναι αυτές που θα βοηθήσουν την μητέρα την ώρα του τοκετού. Οι τεχνικές φαντασίας δημιουργούν όμορφες και ευχάριστες εικόνες στο μυαλό και συναισθήματα όπως φόβος, αγωνία και άγχος εξασθενούν .                                                                                                                   

Υπάρχουν όμως και τεχνικές φαντασίας όπου ο πατέρας βοηθάει την μητέρα να υπνωτιστεί και να χαλαρώσει. Ο πατέρας ή οποιοδήποτε άλλο κοντινό πρόσωπο που η μητέρα νιώθει οικείο ή που θα είναι δίπλα της την ώρα του τοκετού εκπαιδεύεται να χαλαρώνει την μητέρα με διάφορες τεχνικές ύπνωσης, χαλάρωσης και άσκησης.

Τέλος υπάρχουν οι τεχνικές επίτευξης πολύ βαθιάς χαλάρωσης (deepeningtrance state) . Αυτές είναι τεχνικές που βοηθάνε την μητέρα να πετύχει πολύ βαθιά χαλάρωση. Τόσο βαθιά που να νιώθει το σώμα της σχεδόν αναίσθητο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές η μητέρα χαλαρώνει σε πολύ βαθιά επίπεδα και ο ρυθμός της αναπνοής της παραμένει ομαλός και ήρεμος ακριβώς όπως πρέπει να είναι την ώρα του τοκετού για να επιτύχει μια ομαλή και εύκολη γέννα.                                              

Αυτές οι τεχνικές είναι χρήσιμες για πολλά πράγματα, όπως το να σε βοηθάει να κρατάς την πίεση σου σε ένα σταθερό, ασφαλές και υγιές επίπεδο, να διατηρείς μια ασφαλής ποσότητα αμνιακού υγρού και να ελέγχεις το επίπεδο του άγχους και της έντασης.

Οι στόχοι που εκπληρώνονται με το πρόγραμμα “Hypnobirthingείναι:

  • Διαχείριση έντασης και άγχους τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, αλλά και μετά με ένα νέο μωρό στο σπίτι. Έχει αποδειχτεί ότι το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φυσική αντίσταση ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες. Με τις τεχνικές ύπνωσης παρέχεται σωματική και συναισθηματική χαλάρωση, κάτι που ανακουφίζει την μητέρα από το άγχος και την βοηθάει να παραμείνει ήρεμη σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού αλλά και μετά τον τοκετό.

Όλοι οι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν πως άγχος και ένταση στο μυαλό  = άγχος και ένταση στο σώμα. Έτσι εκπαιδεύονται στις διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και φαντασίας ( visualization) για να πετύχουν τους στόχους τους. Κάπως έτσι αν θέλετε εκπαιδεύεται και η μανούλα για τον πιο σπουδαίο «αγώνα» της ζωής της.

Η χαλάρωση που λαμβάνει χώρα στη διάρκεια της εφαρμογής μπορεί να είναι τόσο ευεργετική όσο μια με δύο ώρες ύπνου!

  • Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και διατήρηση μιας θετικής στάσης και σκέψης. Οι μανούλες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα και σκέψεις σε γενικό επίπεδο, καθώς επίσης και όλα αυτά που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και όλες τις αλλαγές που βιώνουν τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Επίσης ενδυνάμωση και των δύο γονέων όσο αφορά την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων που σχετίζονται με τον ερχομό ενός νέου παιδιού στο σπίτι .
  • Προγραμματισμός μυαλού για τον έλεγχο του πόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τη γέννα με πόνο και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο δηλαδή την ώρα που η μανούλα μπαίνει στην διαδικασία του τοκετού είναι αυτός ακριβώς ο συσχετισμός που την οδηγεί στον πόνο! Κατά την διάρκεια του τοκετού, η μήτρα συσπάται.  Το μήνυμα αυτού του ερεθίσματος στέλνεται στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος επιλέγει μια αντίδραση.  Η πιο βασική αντίδραση στον πόνο είναι η ένταση, κάτι που ενισχύει την ανεπιθύμητη αίσθηση.  Η μη εκπαιδευμένη γυναίκα δεν διαθέτει άλλη αντίδραση.  Αν δεν έχει μάθει να στρέφει την προσοχή της μακριά από τον πόνο, δεν έχει τίποτα άλλο στο οποίο να μπορεί να συγκεντρωθεί παρά μόνο στις συσπάσεις. Στο πρόγραμμα Hypnobirthing  εκπαιδεύεται να αντιμετωπίσει τον πόνο διαφορετικά με σωστές αναπνοές και επίτευξη χαλάρωσης όπως ακριβώς τις έχει διδαχτεί στον πρόγραμμα ανώδυνου τοκετού και αυτό το κάνει σε μεγάλο βαθμό ενστικτωδώς  χωρίς σκέψη και ιδιαίτερη προσπάθεια.
  • Θα βιώσετε ένα πετυχημένο τοκετό. Με τις θετικές νοερές εικόνες- visualization- αυξάνονται οι πιθανότητες για έναν πιο γρήγορο και πιο εύκολο τοκετό.
  • Θα χαρείτε μια θετική περίοδο λοχείας.  Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο ευχάριστη συναισθηματικά περίοδος που βιώνει μια γυναίκα αλλά ταυτόχρονα έχει και τα πιο μεγάλα συναισθηματικά και σωματικά σκαμπανεβάσματα .  Η έλλειψη ενέργειας, μια ορμονική ανισορροπία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, μια κακή εικόνα που μπορεί να έχει μια νέα μητέρα για τον εαυτό της ή ακόμα και οι φυσιολογικές απαιτήσεις της μητρότητας μπορούν να ευθύνονται για την επιλόχεια κατάθλιψη.  Υπάρχουν συγκεκριμένες συνεδρίες ύπνωσης ειδικά σχεδιασμένες για να ενδυναμώσουν την νέα μητέρα προς ένα θετικό τρόπο σκέψεως μετά την γέννηση του παιδιού καθώς και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και εικόνας που έχει για τον εαυτό της.
  • Ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσω διάφορων τεχνικών τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ως νέα μητέρα.
  • Συμβουλές για σωστή διατροφή και ειδικές ασκήσεις που στόχο έχουν μια σωστή στάση σώματος, αποφυγή πίεσης στην πλάτη και ενδυνάμωση των μηρών και των ποδιών.
  • Υπάρχουν συνεδρίες που αφορούν και τους δύο γονείς εκτός από εκείνες που προαναφέραμε – (που ο πατέρας ενδυναμώνει την μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού) – , αλλά και τεχνικές και ασκήσεις στο τι πρέπει να κάνουν οι γονείς πριν την γέννηση του παιδιού τους σχετικά με θέματα προετοιμασίας, δέσιμο οικογένειας και ασφάλειας, καθώς και ασκήσεις επικοινωνίας με το αγέννητο μωρό αυτό που προσωπικά μ’ αρέσει να αποκαλώ love exercises – η αγάπη που νιώθουν οι γονείς μεταξύ τους και η αγάπη που δείχνουν καθημερινά προς το αγέννητο ακόμη μωρό. Είναι βασικός ‘κανόνας’ αγάπης να παίζουν και να επικοινωνούν οι γονείς με το αγέννητο μωράκι τους επί καθημερινής βάσεως. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης της αγάπης τους προς το μωρό όπου μπορεί το ίδιο το μωρό να την λάβει αφού ακούει, νιώθει και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Είναι εξίσου σημαντικό, ο πατέρας να φροντίζει, να νοιάζεται και να περιποιείται την μητέρα και το μωράκι, και αντιστοίχως η μητέρα να φροντίζει τον πατέρα και το μωρό, ούτως ώστε να λαμβάνει το μωρό αμοιβαία αισθήματα αγάπης και ασφάλειας και ότι θα έρθει σε μια αγαπημένη και συγκροτημένη οικογένεια.

Το πρόγραμμα ‘Hypnobirthing’ σε συνδυασμό με τις συνεδρίες ενδυνάμωσης γονέων είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που απευθύνεται και στους δύο γονείς ειδικά διαμορφωμένο για να αγκαλιάσει όλα τα συναισθήματα , σκέψεις, βιώματα , εμπειρίες και αλλαγές όταν η ένδειξη αποκαλύψει 2 ροζ γραμμούλες! Μαμά (και μπαμπά) ΠΡΟ-ετοιμαστείτε… ΕΡΧΟΜΑΙ!!!!!  Και το πάρτι ξεκινά….. με βαθιές αναπνοές!              

Σιμόνη Σχίζα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια  – Υπεύθυνη Προγράμματος Ηypnobirthing