Αρχική Ψυχολογία Επιστροφή στα σχολεία! – Οδηγός Επιβίωσης για Γονείς!

Επιστροφή στα σχολεία! – Οδηγός Επιβίωσης για Γονείς!

Επιστροφή-στα-σχολεία!-–-Οδηγός-Επιβίωσης-για-Γονείς!

Πως αισθάνονται τα παιδιά με την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον;

Είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους για το τέλος των διακοπών και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Για το κάθε παιδί αυτά τα δυο σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Φυσικά οι γονείς δεν μπορούν να μαντέψουν τα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών τους. Μπορούν όμως να κάνουν μια ομαλή κουβέντα μαζί τους, να τα ρωτήσουν πως νιώθουν και να τα ακούσουν!

Τι μπορεί να νιώθουν τα παιδιά μας;

Κάποια παιδιά χαίρονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το καλοκαίρι και η έλλειψη προγράμματος τα έχει κουράσει και ανυπομονούν να ξαναρχίσει το σχολείο και η ρουτίνα τους. Είναι ενθουσιασμένα που θα ξαναδούν τους φίλους τους και που θα αγοράσουν και καινούργια σχολικά και βιβλία. Άλλα παιδιά λυπούνται που τελιώνουν οι διακοπές και νιώθουν στρεσαρισμένα και αγχωμένα για τις σχολικές τους υποχρεώσεις αλλά και τις προσδοκίες των γονιών και των δασκάλων τους. Ανησυχούν αρκετά, αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του σχολείου και τις προσδοκίες των μεγάλων και συχνά σωματοποιούν το άγχος τους και παραπονιούνται για πονοκεφάλους και άλλα σωματικά συμπτώματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε οι γονείς;

  • ● Να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών.
  • ● Να μην ακυρώνουμε τα συναισθήματα των παιδιών λέγοντας τους ότι άδικα ανησυχούν και ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι φυσιολογικό να έχουν άγχος!
  • ● Να ακούσουμε προσεκτικά και αληθινά τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
  • ● Να τους τονίσουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους στα δύσκολα και ότι όλα θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί.
  • ● Να τα βοηθήσουμε να επανασυνδεθούν με τους φίλους – συμμαθητές διοργανώνοντας μικρές συγκεντρώσεις πριν την έναρξη του σχολείου.
  • ● Να ξαναγυρίσουμε στην πρωινή και βραδινή ρουτίνα μερικές μέρες πριν την έναρξη του σχολείου, τα παιδιά αγχώνονται λιγότερο αν ξέρουν τι να περιμένουν.

Διδάσκοντας στα παιδια τεχνικές μελέτης

Τα περισσότερα παιδιά έχουν τις δυνατότητες να πάρουν καλούς βαθμούς αλλά παρ’όλα αυτά δεν τα καταφέρουν και απογοητεύονται. Αυτό έχει να κάνει με τη σημασία που δίνουν οι γονείς στους βαθμούς. Πολλές φορές οι βαθμοί συνδέονται με την αξία του παιδιού και το παιδί γίνεται θύμα έντονης κριτικής όταν δεν έχει πάρει καλούς βαθμούς, κάνοντας τα νιώσουν αγχωμένα και απογοητευμένα. Η εμμονή στους βαθμούς έχει αρνητικά αποτελέσματα στα συναισθήματα αλλά και την αυτοπαεποίθηση των παιδιών. Ένα απογοητευμένο παιδί δύσκολα θα καθίσει να διαβάσει.

Ένα παιδί που πιστεύει ότι είναι άχρηστο και δεν θα τα καφέρει δεν θα κάνει καν την προσπάθεια. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να πάψουμε εμείς οι γονείς να συνδέουμε τους βαθμούς με την αξία των παιδιών. Η μελέτη χρειάζεται να είναι ο δρόμος προς την γνώση! Για να τα καταφέρουν τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον και είναι πιο θετικοί, πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, χρειάζονται καλές δεξιότητες μελέτης. Αυτές οι δεξιότητες είναι που πρέπει να μάθεται στα παιδιά σας, αφού αυτές είναι που θα τα βοηθήσουν και στην πορεία τους και ως ενήλικες.

Δεξιότητες Οργάνωσης:

  • ● Μαθαίνουμε στο παιδί σε ένα ημερολόγιο να κρατά σημειώσεις για τις υποχρεώσεις του και να τις διαγράφει όταν τις έχει ολοκληρώσει.
  • ● Βοηθάμε το παιδί να μάθει να βάζει σειρά προτεραιότητας στα μαθήματα του.
  • ● Καθόμαστε λίγα λεπτά μαζί με το παιδί και κάνουμε λίστα για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.
  • ● Διδάσκουμε στο παιδί πως να <<σπάει>> τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες για να μπορεί πιο εύκολα να τις ολοκληρώσει.
  • ● Ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει ένα πρόχειρο προσχέδιο πριν γράψει μια εργασία.
  • ● Διδάσκουμε στο παιδί πως να υπολογίζει το χρόνο που χρειάζεται για κάθε εργασία έτσι ώστε να μπορεί να φτιάχνει ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.
  • ● Μαθαίνουμε στο παιδί να ξεκινά τις μεγάλες εργασίες, διαγωνίσματα και το διάβασμα για τα διαγωνίσματα από νωρίς έτσι ώστε να μην αγχώνετε την τελευταία στιγμή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργασίες τις τελευταίας στιγμής παίρνουν χαμηλούς βαθμούς!

Δεξιότητες μελέτης Τεχνικές για αφομοίωση και συγκέντωσης

Πριν μπούμε στην διαδικασία να διδάξουμε στο παιδί μας πως να μελετά, χρειάζεται να λάβουμε υπ’όψιν μας μερικά πράγματα. Κατ’ αρχήν χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι το παιδί κατανοεί το υλικό των μαθημάτων του. Αν το παιδί δεν καταλαβαίνει το υλικό δεν θα μπορέσει να το αφομοιώσει. Σ’αυτή την περίπτωση ο γονιός θα χρειαστεί να εξηγήσει τις άγνωστες λέξεις και έννοιες στο παιδί, να απαντήση τις απορίες του αλλά και να αποδώσει το νόημα μιας δύσκολης πρότασης με πιο απλά λόγια.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν διαφορετικές ικανότητες συγκέντρωσης ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού χρειάζονται διάλλειμα κάθε 10 με 15 λεπτά, τα παιδιά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ως τις πρώτες τάξεις τους γυμνασίου μπορούν να μείνουν συγκεντωμένα για 20 με 30 λεπτά το πολύ και τα μεγαλύτερα παιδιά για 40 με 50 λεπτά.

Κωνστάντζα Γαβριήλ – Msc Ψυχολόγος  Ψυχοθεραπεύτρια

(Επικοινωνία: 96207334 – [email protected] ).