Αρχική Ψυχολογία 4 «μαγικές» φράσεις που μπορούν να ηρεμήσουν ένα νήπιο σε υστερία

4 «μαγικές» φράσεις που μπορούν να ηρεμήσουν ένα νήπιο σε υστερία

4-«μαγικές»-φράσεις-που-μπορούν-να-ηρεμήσουν-ένα-νήπιο-σε-υστερία
H νηπιακή ηλικία είναι όμορφη αλλά και πολύ απαιτητική, καθώς τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούν ακόμα να εκφραστούν, καταφεύγουν σε «ακραίες» συμπεριφορές, τα λεγόμενα tantrums, προκειμένου να μας πουν (και να διεκδικήσουν!) αυτό που θέλουν.
Για κανέναν δεν είναι εύκολο να χειριστεί ένα μικρό παιδί που βρίσκεται σε πλήρη υστερία και είναι φυσιολογικό να χάνουμε την ψυχραιμία μας κάπου κάπου. Πρέπει ωστόσο, να θυμόμαστε ότι τα tantrums δεν είναι ανούσια ξεσπάσματα, αλλά κανονικές στιγμές «κατάρρευσης». Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να βοηθήσουμε το μικρό μας να ηρεμήσει και μπορούμε να το πετύχουμε με αυτές τις φράσεις:

«Δεν πειράζει που έχεις θυμώσει. Θα το ξεπεράσουμε μαζί»

Με το να δείξουμε στο παιδί ότι καταλαβαίνουμε ότι έχει θυμώσει απ’ τον τρόπο που συμπεριφέρεται, το βοηθά να αποκτήσει αυτογνωσία για το τι συμβαίνει στο σώμα του όταν είναι εκνευρισμένο.. Λέγοντάς του ότι θα το ξεπεράσουμε μαζί, του δείχνουμε έμπρακτα επίσης ότι είμαστε δίπλα του να το βοηθήσουμε σε ό,τι χρειάζεται. 

«Θα κάτσω εδώ μέχρι να ηρεμήσεις»

Όταν το παιδί ουρλιάζει ή χτυπιέται στο πάτωμα, περιμένει να δει την αντίδρασή μας. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να του εξηγήσουμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε μαζί του, έτσι ώστε να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Φράσεις όπως «θα κάτσω εδώ μέχρι να ηρεμήσεις» ή «θα σε πάρω μια αγκαλιά μέχρι να μη θες άλλο να φωνάξεις» το καθησυχάζουν ενώ παράλληλα του δείχνουν ποιες θα είναι οι κινήσεις μας όταν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

«Είσαι ασφαλής. Η μαμά είναι εδώ»

Ένα πράγμα που κάνει τα παιδιά να εκδηλώνουν θυμό είναι ο φόβος. Μπορεί να φοβούνται για το τι θα συμβεί όταν σταματήσουν να κλαίνε ή ότι θα θυμώσουμε μαζί τους. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν έχουν κάνει, ότι είναι ασφαλή μαζί μας.

«Ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα»

Προτρέποντας το παιδί να ξεχάσετε για λίγο το γεγονός που προκάλεσε την οργή του, του δείχνετε τον τρόπο πρώτα να ηρεμήσει και μετά να λύσετε μαζί το πρόβλημα που το απασχολεί. Στο μεταξύ μπορούμε πάντα να εφαρμόσουμε το κόλπο του «μετράω μέχρι το 10» και φυσικά το καλύτερο γιατρικό της μαμάς, την αγκαλιά μας.

Πηγή:mama365.gr