Οι παιδοψυχολόγοι επιμένουν ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και τρυφερό περιβάλλον για να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να έχουν μια υγιή σύνδεση και επικοινωνία με τους γονείς τους. Τι συμβαίνει, όμως, στις περιπτώσεις που φέρονται με αγένεια; Πώς βάζουμε όρια ώστε να μην ξεπεράσουν το μέτρο και πώς μπορούμε να μην αντιδράσουμε με θυμό;
Η αγένεια μπορεί να κάνει εμάς τους γονείς να εκνευριστούμε (έχουμε άλλωστε στο μυαλό μας μια φωνή που από παιδιά μας έλεγε ‘τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους μεγάλους΄), όμως οι ειδικοί προτείνουν πως ως ώριμοι ενήλικες πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα, μετά να ηρεμήσουμε- να μην το πάρουμε προσωπικά- και μετά να αντιδράσουμε.
Για να σταματήσουμε την αγένεια, αρκεί να καταλάβουμε τους λόγους που ένα παιδί- ενώ ξέρει- επιλέγει να φέρεται με αγένεια στους γονείς του. Τι λέει με αυτόν τον τρόπο;
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, υπάρχουν 3 λόγοι:
1. Αποσύνδεση
Τα παιδιά είναι αγενή για τον ίδιο λόγο που κι εμείς οι ενήλικες είμαστε κάποιες φορές αγενείς στους άλλους. Θέλουμε περισσότερη θετική προσοχή από τους άλλους, θέλουμε να καταλάβουν, να ακούσουν και να μην κρίνουν. Το ίδιο θέλουν και τα παιδιά από εμάς. Να μας πουν «άκουσέ με» και «κατάλαβέ με».
2.Δεν έχουν τις δεξιότητες
Τα παιδιά φέρονται με αγένεια όταν απογοητεύονται, όταν είναι θυμωμένα, ή νιώθουν κάτι αρνητικό. Δεν έχουμε όμως ακόμα τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτά τα έντονα συναισθήματα.
3. Θέλουν κατανόηση
Τα παιδιά πάντα ζητάνε από εμάς να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους και μερικές φορές υπερβάλουν ώστε να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι όντως είναι θυμωμένα, όντως είναι στεναχωρημένα. Στην προσπάθειά μας να μας πείσουν… φέρονται με αγένεια ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που θέλουν να μας εκφράσουν!