Αρχική News Η ζήλια για το νεογέννητο αδερφάκι του

Η ζήλια για το νεογέννητο αδερφάκι του

Η-ζήλια-για-το-νεογέννητο-αδερφάκι-του

Η τρίχρονη κόρη σας σάς είχε παρακαλέσει χιλιάδες φορές για ένα αδελφάκι. Τώρα όμως που η ευχή της έγινε πραγματικότητα, έχει αρχίσει να μετανιώνει που επέμεινε τόσο πολύ. Το μωρό δεν είναι όπως το είχε φανταστεί. Το μόνο που κάνει είναι να κλαίει ή να κοιμάται. Στην πρώτη περίπτωση τρέχετε έντρομοι γύρω από την κούνια του για να δείτε τι θέλει, ενώ στη δεύτερη, όταν επιτέλους πιστεύει πως θα έχει χρόνο μόνη μαζί σας, είναι υποχρεωμένη να κάνει ησυχία. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην απολαμβάνει αυτή την «εισβολή» που την εκτόπισε από το επίκεντρο της προσοχής σας. Τα παρακάτω βήματα ίσως την ανακουφίσουν από τη ζήλια που αισθάνεται για το μωρό!

Παραδώστε μαθήματα καλής συμπεριφοράς
Μην περιορίζεστε στα «Μη!». Δείξτε στο πρωτότοκο ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πιάσει το μωρό, να το σκεπάσει ή να του δείξει την αγάπη του. 

Παρακολουθήστε
Μέχρι να είστε σίγουροι πως το μεγάλο αδελφάκι έχει καταλάβει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο μωρό – αλλά και πως το έχει συμπαθήσει λίγο – ποτέ μην τα αφήνετε μαζί ανεπίβλεπτα. Να είστε διακριτικοί αλλά να παραμένετε πάντα σε εγρήγορση. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει ελεύθερο να αλληλεπιδράσει με το βρέφος προκειμένου να αναπτύξουν μια όμορφη σχέση, όμως η ασφάλειά τους είναι η κύρια προτεραιότητα.

Ζητήστε βοήθεια
Κάντε το πρωτότοκό σας να αισθάνεται σημαντικό για την ανατροφή του μωρού. Δείξτε του πώς να βάζει ταλκ στο νεογέννητο ή ζητήστε του να το νανουρίσει με ένα τραγουδάκι. Τα πράγματα στο σπίτι έχουν αλλάξει, όμως αν αισθανθεί πόσο πολύτιμος είναι ο ρόλος του ως μεγάλο αδελφάκι η μετάβαση θα γίνει πιο εύκολη για όλους.

Επιβραβεύστε το
Όταν συμπεριφέρεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο ή όταν δείχνει αγάπη στο βρέφος, μην το προσπερνάτε. Πείτε του: «Τι καλός μεγάλος αδελφός που είσαι!». Η αναγνώριση της καλής του συμπεριφοράς θα το ενθαρρύνει να την επαναλάβει.

Μην κατηγορείτε… το μωρό
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Δεν γίνεται να πάμε στην παιδική χαρά πριν ξυπνήσει το μωρό» ή «Κάνε ησυχία, κοιμάται το μωρό». Αντ’ αυτού πείτε του: «Θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα» ή αποσπάστε του την προσοχή με ένα πιο ήσυχο παιχνίδι.

Δείξτε κατανόηση
Αναγνωρίστε πως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει από όταν το νέο μέλος της οικογένειάς σας ήρθε στο σπίτι. Εμπιστευθείτε του πως όλοι χρειάζεστε λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση – και πως όταν γίνει θα είστε πιο χαρούμενοι από πριν.

Χαρίστε του αγάπη
Ναι, είστε εξαντλημένοι. Όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το μεγάλο σας παιδί εξακολουθεί να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί σας, κάνοντας τις οικογενειακές δραστηριότητες που αγαπά. Προσπαθήστε να του λέτε συχνά ότι το αγαπάτε και να μην σας περνούν απαρατήρητα τα νέα του κατορθώματα.

Μην κάνετε συγκρίσεις
Ίσως σας φαίνεται παράξενο, αλλά ακόμη και οι πιο απλές συγκρίσεις μπορούν να βλάψουν τη σχέση των παιδιών σας. Αποφύγετε αναφορές στο ποιο παιδί ήταν πιο «εύκολο» ή «δύσκολο» μωρό, ποιο περπάτησε ή μίλησε πρώτο – ακόμη και στο ποιο ζύγιζε περισσότερο όταν γεννήθηκε!

Πηγή:giatimama.gr