Αρχική News Υπ. Υγείας: Θα είναι υποχρεωτικό για όλους το εμβόλιο κορονοϊού

Υπ. Υγείας: Θα είναι υποχρεωτικό για όλους το εμβόλιο κορονοϊού

Υπ.-Υγείας:-Θα-είναι-υποχρεωτικό-για-όλους-το-εμβόλιο-κορονοϊού

Υποχρεωτικό θα είναι για όλους τους πολίτες στην Κύπρο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στην εκπομπή ‘’Μέρα Μεσημέρι’’ του ΑΝΤ1.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παραγγελία εμβολίων θα είναι κοινή. Η κάθε χώρα θα πάρει τα εμβόλια που της αναλογούν και όπως είπε στην Κύπρο αναλογούν 1.2 εκατομμύρια εμβόλια.

Σημείωσε ότι εάν δεν λάβει η Κύπρος από την πρώτη παρτίδα όσα δικαιούται, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Πότε να περιμένουμε το εμβόλιο;

”Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς. Οι καλύτερες των ενδείξεων λένε τέλος του 2020, αρχές του 2021. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Οι ενδείξεις που υπάρχουν ειδικά για το εμβόλιο της Οξφόρδης και 1-2 άλλες πρωτοβουλίες είναι για τέλος του 2020, αρχές του 2021.

Εδώ και ένα μήνα γίνεται συνεννόηση και με την Στέλλα Κυριακίδου για να γίνει από κοινού προμήθεια των εμβολίων από όλες τις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα η συμφωνία που υπάρχει είναι ότι καμία χώρα δεν θα πάει από μόνη της να κάνει συμφωνίες. Οι ποσότητες που θα πάρουμε θα είναι 1.2 εκατ. Και περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό τον αριθμό.

Ποιοι θα εμβολιαστούν;

Μόλις το εμβόλιο υπάρχει σε εμπορεύσιμες ποσότητες, όλες οι χώρες της ΕΕ θα το πάρουν την ίδια στιγμή κατ’ αναλογίαν πληθυσμού”.

‘’Αν πάρουμε τα 1,2 θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. Αν πάρουμε λιγότερα θα δοθεί προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες, μετά ηλικιακά κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όταν 60%-70% του πληθυσμού εμβολιαστεί, θεωρείται ότι εμβολιάστηκε ολόκληρος ο πληθυσμός.

Εμείς ζητήσαμε για όλο τον πληθυσμό και ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Δεν θα μπορεί κάποιος να αρνηθεί’’