«Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τη σημασία του μητρικού θηλασμού και τον έχει θέσει ως προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον «Μήνα Προώθησης του Θηλασμού 2024».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027), η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι αυτή προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μέσα από 25 δράσεις. «Η ενεργή συμμετοχή των μητέρων, η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση των συνθηκών θηλασμού στη χώρα μας», είπε.
«Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εφαρμογή της Κοινοτικής Μαιευτικής, εντός του ΟΚΥπΥ, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα από αυτή την υπηρεσία, παρέχεται προγεννητική και μεταγεννητική υποστήριξη στις γυναίκες, βοηθώντας τις να διαχειριστούν τη μητρότητα και να ενισχύσουν τον θηλασμό», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Δαμιανός εξήγησε ότι η υποστήριξη του θηλασμού μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές και να έχει διάφορες μορφές, με την προστασία της μητρότητας μέσω νομοθεσίας, αλλά και με τη θετική στάση των συναδέλφων απέναντι σε θηλάζουσες μητέρες.
«Μια απλή χειρονομία αποδοχής και σεβασμού προς τη μητέρα που θηλάζει δημόσια, χωρίς επικρίσεις, συμβάλλει σημαντικά», είπε, προσθέτοντας ότι «εξίσου σημαντική είναι η πρόσβαση σε έγκυρες συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας», ενώ ανέφερε ότι κάθε μορφή στήριξης επιτρέπει στις μητέρες να προσφέρουν μέσω του σώματός τους, τροφή, αγάπη και υγεία στα παιδιά τους.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθαρίζει πως «όταν ο μητρικός θηλασμός ενισχύεται, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και η δημόσια υγεία βελτιώνονται προς όφελος όλων», και έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη εγρήγορσης ώστε όλες οι μητέρες χωρίς εξαιρέσεις, να έχουν πρόσβαση σε ορθή και ουσιαστική υποστήριξη, από το κράτος, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.
ΚΥΠΕ