Αρχική News Υπ.Υγείας: «Έντονη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα»

Υπ.Υγείας: «Έντονη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα»

Υπ.Υγείας:-«Έντονη-ανησυχία-για-τα-«ορφανά»-κρούσματα-στην-κοινότητα»

Οι πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα

 

Με αφορμή πρόσφατα «ορφανά» περιστατικά της νόσου COVID-19, τα οποία εντοπίστηκαν στην κοινότητα -ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού- σε άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα, χωρίς να είχαν επαφή με κρούσμα ή ταξιδιωτικό ιστορικό, το Υπουργείο Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία και εφιστά την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι ακόμα ενεργός στην κοινότητα. Ο εφησυχασμός και η υπερβολική χαλάρωση που παρατηρείται σε σχέση με την τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσουν εκτροχιασμό και να ανατρέψουν τους θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να παραμείνουμε σε εγρήγορση και πειθαρχημένοι, τηρώντας πιστά τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να αποτρέψουμε νέα έξαρση κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται στους πολίτες με ύποπτη συμπτωματολογία (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας) να επικοινωνούν άμεσα τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ο οποίος, θα αξιολογήσει τα δεδομένα, και εάν κρίνει ότι η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου του χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για τη νόσο COVID-19, σε συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, θα καθοριστεί ραντεβού για τον ασθενή στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για δειγματοληψία. Διευκρινίζεται ότι η πρόσβαση στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαγνωστεί θετικός στον ιό και δεδομένου ότι η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθείται μέσω τηλεφώνου από τον Προσωπικό του Ιατρό.