Αρχική News Βρογχιολίτιδα: Η εποχιακή νόσος που απειλεί τα βρέφη

Βρογχιολίτιδα: Η εποχιακή νόσος που απειλεί τα βρέφη

Βρογχιολίτιδα:-Η-εποχιακή-νόσος-που-απειλεί-τα-βρέφη

Οι γονείς συχνά την μπερδεύουν με το κοινό κρυολόγημα. Το τελευταίο ωστόσο συνήθως είναι ακίνδυνο, κάτι που δεν ισχύει με την βρογχιολίτιδα η οποία αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο (αλλά και θανάτου) μέχρι τον 6ο μήνα ζωής.

Η βρογχιολίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλεί στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες (βρογχιόλια), δυσκολεύοντας την αναπνοή. Ενώ μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς, η πιο κοινή αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV. Ο ρινοϊός και ο ιός της γρίπης ευθύνονται σε ποσοστό περίπου 30%.

Η βρογχιολίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά κάτω των 2 ετών κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο κι ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία στο σπίτι, ένα μικρό ποσοστό βρεφών μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Πώς μεταδίδεται
Ο ιός που προκαλεί βρογχιολίτιδα μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από άλλο παιδί ή ενήλικα που μίλησε, έβηξε ή φταρνίστηκε κοντά στο βρέφος. Εναλλακτικά, ο ιός μεταδίδεται μέσω των χεριών ή αντικειμένων που έχουν σταγονίδια του ιού (επιζεί για ώρες) κι τα οποία έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του παιδιού. Επισημαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται όλο το διάστημα που ο άρρωστος έχει πυρετό ή σημαντικά αναπνευστικά συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Η βρογχιολίτιδα στο βρέφος συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με ρινικές εκκρίσεις (αυτό που λέμε συνάχι), προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη και ξηρό ερεθιστικό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς και υγρός. Σε ποσοστό άνω του 50% των ασθενών μία από τις πρώτες εκδηλώσεις είναι ο πυρετός άνω του 38,5, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Μέσα σε μία έως τρεις ημέρες εκδηλώνονται τα σημεία της αναπνευστικής δυσχέρειας, δηλαδή ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές σαν λαχάνιασμα) και βαθουλώματα ανάμεσα στα πλευρά, στον λαιμό ακριβώς πάνω από το στέρνο κι εκεί όπου ο θώρακας ξεχωρίζει από την κοιλιά.

Σε μερικές περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να ακούσουν τον λεγόμενο συριγμό, στο στήθος του βρέφους (συνήθως 3 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα) και να παρατηρήσουν το βρέφος να μελανιάζει, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει και επεισόδια άπνοιας (παύση της αναπνοής για 15-20 δευτερόλεπτα).

Εάν διαπιστώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό του παιδιού σας, για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο
Υπάρχουν ομάδες παιδιών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στη διαδρομή μιας βρογχιολίτιδας. Βρέφη και παιδιά με ιστορικό προωρότητας, άσθμα, προηγούμενα επεισόδια βρογχιολίτιδας, παιδιά με καρδιολογικά, νευρολογικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Παρόλα αυτά, ακόμα και υγιή βρέφη χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να εξελίξουν βαριά βρογχιολίτιδα, ιδιαίτερα όσα είναι μικρότερα των 3 μηνών.

Μπορεί η βρογχιολίτιδα να προληφθεί;

Δυστυχώς ο RSV δεν αφήνει ανοσία. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα ένα βρέφος να νοσήσει για δεύτερη φορά ακόμη και μέσα στον ίδιο χειμώνα.

Για να περιορίσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να νοσήσει αποφεύγετε τον συγχρωτισμό, πλένετε καλά τα χέρια σας, μην μοιράζεστε φλιτζάνια, πιρούνια ή κουτάλια, μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι και φροντίστε να το εμβολιάσετε έναντι της γρίπης μετά τους 6 μήνες ζωής.

Πηγή:imommy.gr