Αρχική News Τριάντα χρόνια μετά: Αυτά τα δίδυμα μωράκια γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα...

Τριάντα χρόνια μετά: Αυτά τα δίδυμα μωράκια γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα

Τριάντα-χρόνια-μετά:-Αυτά-τα-δίδυμα-μωράκια-γεννήθηκαν-από-τα-μακροβιότερα-κατεψυγμένα-έμβρυα

Η Λυδία και ο Τίμοθι Ρίτζεγουεϊ, είναι δίδυμα που γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα, ετών… 30.

«Υπάρχει κάτι το μυστηριώδες σε αυτό» δήλωσε ο πατέρας του, Φίλιπ την ώρα που μαζί με την σύζυγό του κρατούσαν τα νεογέννητα μωρά στην αγκαλιά τους.

«Ήμουν 5 ετών όταν ο Θεός έδωσε ζωή στη Λυδία και τον Τίμοθι και από τότε τους διατηρεί στη ζωή», λέει ο άνδρας στο CNN.

«Κατά μία έννοια, είναι τα μεγαλύτερα παιδιά μας, παρόλο που είναι τα μικρότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οικογένεια έχει άλλα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 8, 6, 3 και 2 ετών. Κανένα από τα οποία δεν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή δωρητών.

Τα έμβρυα δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο σύζυγος ήταν περίπου 50 ετών και χρησιμοποίησαν μια δότρια ωαρίων 34 ετών.

Τα έμβρυα καταψυχτήκαν στις 22 Απριλίου 1992.

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμειναν αποθηκευμένα και σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε μια συσκευή που μοιάζει με δεξαμενή προπανίου.

Τα έμβρυα φυλάσσονταν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας μέχρι το 2007, όταν το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Knoxville του Τενεσί, με την ελπίδα ότι ένα άλλο ζευγάρι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει.

Πέντε συνολικά έμβρυα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ειδικά εξοπλισμένες δεξαμενές στο Νόξβιλ, δήλωσε ο Τζέιμς Γκόρντον, ο γιατρός της οικογένειας.

«Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας τον αριθμό παιδιών που θα θέλαμε να αποκτήσουμε», δήλωσε ο Φίλιπ. «Πάντα σκεφτόμασταν ότι θα αποκτήσουμε όσα θέλει να μας δώσει ο Θεός και … όταν ακούσαμε για την υιοθεσία εμβρύων, σκεφτήκαμε ότι είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Για τους Ρίτζεγουεϊ η δημιουργία οικογένειας ήταν ένα κάλεσμα της φύσης.

«Δεν θέλαμε να πάρουμε τα αρχαιότερα κατεψυγμένα έμβρυα αλλά που περίμεναν περισσότερο καιρό», εξηγεί ο Φίλιπ.

Όταν έψαχναν για δωρητές, ρώτησαν στο κέντρο δωρεάς για έμβρυα που είναι δύσκολο να γονιμοποιηθούν για οποιονδήποτε λόγο.

Για να επιλέξουν τα έμβρυά τους, πέρασαν από μια βάση δεδομένων δοτών. Η βάση αυτή δεν ανέφερε το χρονικό διάστημα κατάψυξης των εμβρύων, αλλά ανέφερε τα χαρακτηριστικά των δοτών, όπως εθνικότητα, ηλικία, ύψος, βάρος, γενετικό και υγειονομικό ιστορικό, εκπαίδευση, επάγγελμα, αγαπημένες ταινίες και μουσική. Σε κάποια αρχεία, υπάρχουν φωτογραφίες των γονέων και των παιδιών τους, αν έχουν.

Μέσω της διαδικασίας, βρήκαν τελικά τα έμβρυα τους.

Η Southeastern Fertility, απόψυξε τα έμβρυα στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε που αποψυχτήκαν, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα. Υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων, λένε οι ειδικοί.

Γονείς

Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο και το CDC συνιστούν τη μεταφορά ενός εμβρύου κάθε φορά, καθώς η μεταφορά περισσότερων αυξάνει την πιθανότητα για πολλαπλάσια έμβρυα, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Η Ρέιτσελ θυμάται τον Γκόρντον να της δίνει μια φωτογραφία των τριών εμβρύων και να της συστήνει να μεταφέρουν μόνο δύο, λέγοντάς της ότι «τα πολλαπλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη». Όμως εκείνη είπε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό της ότι θα μετέφεραν και τα τρία.

Θυμάται να δακρύζει και να λέει: «Μόλις μου δείξατε μια φωτογραφία των τριών παιδιών μου. Ήξερα πως έπρεπε να τα αποκτήσω όλα».

Τελικά, δύο από τα έμβρυα γονομοποιήθηκαν.

Σημειώνεται πως η ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία της γυναίκας που δώρισε το ωάριο που μπήκε στο έμβρυο.

«Εάν η ασθενής αυτή ήταν 25 ετών, ναι, πιθανότατα τα έμβρυά της θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Ζαχέρ Μερχί, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Rejuvenating Fertility Center στη Νέα Υόρκη.

«Όλα έχουν να κάνουν με το ωάριο και το έμβρυο και με το πότε αφαιρέθηκε το ωάριο», εξηγεί ο γιατρός.

Οι Ρίτζεγουεϊ λένε ότι ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε τους εξηγούσαν τα βήματα.

«Ήταν ενθουσιασμένα και χαρούμενα μαζί μας σε κάθε βήμα στην πορεία. Αγαπούν τα αδέρφια τους, παίζουν μαζί και ανυπομονούσαν να μάθουν αν ο Θεός τους είχε δώσει δύο αγόρια, δύο κορίτσια ή έναν αδερφό και μία αδερφή», λέει ο Φίλιπ.

Η Λυδία γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου περίπου 2.300 κιλά και ο Τίμοθι στα 2.700 κιλά και η οικογένεια πλέει σε πελάγη ευτυχίας.

Πηγή:ethnos.gr