Αρχική News Μετά τον σάλο επανέρχεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ – Δείτε σε ποια...

Μετά τον σάλο επανέρχεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ – Δείτε σε ποια προϊόντα

Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «πριν το 2026, θα μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοινώνει «σταδιακά κάποια μέτρα» τα οποία θα είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ετοιμάζεται.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνοντας, μετά τη σύσκεψη, τα προϊόντα τα οποία θα συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτά είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης αυτού του μέτρου.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι προϊόντα τα οποία αφορούν κυρίως τα νέα ζευγάρια, τη μεσαία τάξη και παρακολουθώντας από τις εξελίξεις των τιμών νοιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή – όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία – είναι η ώρα αυτή η κατηγορία προϊόντων να ξαναμπεί στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».

«Πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει στοιχεία που έδειχναν ότι ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε η μεσαία τάξη πληθυσμιακά έχει ενισχυθεί και από 58,6% που ήταν το 2015 έχει φθάσει στο 64,1%», πρόσθεσε.

Επομένως, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «πάντα γνώμονας της όποιας οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά ήταν η σπονδυλική στήλη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Επίσης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην οικονομία και «έχουμε την επόμενη περίοδο να εξετάσουμε πάρα πολλά θέματα τα οποία εμπίπτουν και στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση τα οποία, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν επίσης στη μεσαία τάξη».

Σε παρατήρηση ότι κάποιοι θα κάνουν λόγο για αναδίπλωση της Κυβέρνησης και επαναφορά μέτρων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ύστερα από πιέσεις και κατακραυγή των πολιτών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «τέτοιες τοποθετήσεις δεν ξενίζουν» την Κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωνε «τα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν, μας κατηγορούσαν ότι δίναμε σε ένα σοβαρά άρρωστο ασπιρίνες».

«Τώρα όμως που τα οι δημοσιονομικοί δείκτες και γενικά οι δείκτες της οικονομίας επιτρέπουν να λήξουν αυτά τα μέτρα, παίρνουμε πολύ έντονες κατηγορίες ότι καταργήσαμε τα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί «οποιονδήποτε λαϊκισμό ή κριτική η οποία δεν είναι ουσιώδης», αλλά «ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Όποτε κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη η Κυβέρνηση είναι παρούσα για να ανταποκριθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για το θέμα της αυξημένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις» και «αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την ώρα που θα χρειαστεί θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινείται σε πολλαπλά επίπεδα είτε αυτά λέγονται φωτοβολταϊκά για όλους, είτε με έντονες προσπάθειες για να επαναρχίσει η διαδικασία του έργου για το φυσικό αέριο, που θα είναι ένα καθοριστικό μέτρο για να μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπε, ακόμη, ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν είναι «από τις πιο ακριβές (στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος) χώρες, όπως ήμασταν κάποια στιγμή».

«Υπάρχουν χώρες και μεγάλες χώρες όπου είναι πιο ψηλή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους πολέμους που γίνονται γύρω μας, οι οποίοι πόλεμοι έχουν φέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και στα δίκτυα ενέργειας και στις μεταφορές και στα κόστη και λοιπά. Δυστυχώς είναι μια συγκυρία πολλαπλών προκλήσεων», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στον μέσο μηνιαίο μισθό στην Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε σε ό,τι αφορά τους μισθούς «έχουμε τον ένατο πιο ψηλό ελάχιστο εγγυημένο μισθό, έχουμε τον πιο χαμηλό δείκτη φτώχειας από τις χώρες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι δείκτες δεν είναι τυχαίοι» και «δεν γίνονται από μόνοι τους».

«Είναι αποτέλεσμα οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται την τελευταία περίοδο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί και γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά αυτά τα προβλήματα, όπως είπε, «είναι και εξωγενή, κυρίως, και δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα». «Χρειάζεται μια συγκροτημένη, συνεχής, σταδιακή οικονομικο-κοινωνική πολιτική», κατέληξε.

ΚΥΠΕ