Αρχική News Το ΤΕΠΑΚ γίνεται ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που διαθέτει δωμάτιο...

Το ΤΕΠΑΚ γίνεται ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που διαθέτει δωμάτιο Θηλασμού

Το-ΤΕΠΑΚ-γίνεται-ο-πρώτος-δημόσιος-οργανισμός-στην-Κύπρο-που-διαθέτει-δωμάτιο-Θηλασμού

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) γίνεται ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που διαθέτει ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο δωμάτιο θηλασμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού και στηρίζοντας εμπράκτως τις θηλάζουσες μητέρες της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα παιδιά τους. Το δωμάτιο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο εντός του Πανεπιστημίου και δίπλα από το κτήριο της Βιβλιοθήκης «Βασίλης Μιχαηλίδης».

Μιλώντας στα εγκαίνια του δωματίου που συνδιοργάνωσαν σήμερα η Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του εν λόγω δωματίου, το οποίο συμβάλλει, όπως είπε, στη δημιουργία ενός φιλικότερου προς τον θηλασμό εργασιακού περιβάλλοντος.

2 5

Ο Πρύτανης συνεχάρη τη Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του δωματίου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πολιτικής μητρικού θηλασμού που υιοθετεί το Πανεπιστήμιο. Εξήρε, επίσης, το έργο της Συγκλητικής Επιτροπής Ισότητας για την προώθηση και υλοποίηση δράσεων όσον αφορά στα θέματα ισότητας, ίσων ευκαιριών των φύλων, της ενδυνάμωσης της γυναίκας και των δικαιώματων των ατόμων με αναπηρίες.

«Με το δωμάτιο αυτό δείχνουμε, ως Πανεπιστήμιο, την ευαισθησία μας και την έμπρακτη στήριξή μας προς τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, γινόμαστε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που διαθέτει ένα τέτοιο δωμάτιο θηλασμού και βρεφικής φροντίδας», σημείωσε ο Παναγιώτης Ζαφείρης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής Ισότητας, Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά- Καπαρδή ευχαρίστησε, με τη σειρά της, όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία του δωματίου θηλασμού, το οποίο, όπως είπε, ενθαρρύνει τον μητρικό θηλασμό και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία βρεφοκομικού σταθμού και νηπιαγωγείου στο Πανεπιστήμιο.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, Παιδίατρος και Σύμβουλος Θηλασμού, Ουρανία Κολοκοτρώνη είπε ότι πρόκειται για κάτι πολύ πρωτοποριακό για τα εργασιακά δεδομένα της Κύπρου, το οποίο είναι  αφιερωμένο στη μητέρα που θηλάζει και που αντλεί γάλα για το μωρό της και που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής μητρικού θηλασμού του Πανεπιστημίου.

«Είναι ένα μικρό βήμα αυτό το δωμάτιο προς την ορθή κατεύθυνση ώστε να καταστεί το Πανεπιστήμιό μας φιλικότερο προς τον θηλασμό και να παρέχει έμπρακτη στήριξη προς τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά τους»,  είπε, ενώ αναφέρθηκε στις βραχοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού θηλασμού και τα οφέλη για την υγεία του παιδιού και της μητέρας.

7 1

«Αν και οι δείκτες μητρικού θηλασμού έχουν καταγράψει κάποια βελτίωση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, εντούτοις παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την αποκλειστικότητα και τη διάρκεια του θηλασμού», ανέφερε η Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ.

Ανέφερε, ακόμη ότι ο θηλασμός είναι ευθύνη της πολιτείας η οποία οφείλει, με οργανωμένη δράση, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορεί μια μητέρα να θηλάσει επιτυχώς το παιδί της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας, ως κοινωνία, φιλικής προς τον θηλασμό.

Σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική μητρικού θηλασμού «η οποία δεν παραμένει – και αυτό είναι και το πιο σημαντικό –  στις ελάχιστες από την εργασιακή νομοθεσία υποχρεώσεις του εργοδότη αλλά υιοθετεί κριτήρια ενός φιλικότερου προς τον θηλασμό εργασιακού περιβάλλοντος όπως είναι και η δημιουργία του δωματιού θηλασμού που εγκαινιάζουμε σήμερα για χρήση από τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου».

«Ως τμήμα Νοσηλευτικής που έχουμε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης επαγγελματιών υγείας που άπτονται του θηλασμού αλλά έχουμε και ενεργό συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον θηλασμό και τα φιλικά προς τα βρέφη μαιευτήρια, νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια που το δικό μας Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί  στη δημιουργία πολιτικής για τον θηλασμό», ανέφερε.

«Αυτό δείχνει και την ευρύτερη δράση του Πανεπιστημίου μας στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και σε αυτή  τη βάση θα συνεχίσουμε, ως Τμήμα Νοσηλευτικής, να πορευόμαστε, πάντα με τη στήριξη του Πανεπιστημίου μας, για να αναπτύξουμε περαιτέρω δράσεις υποστήριξης του θηλασμού και της μητρότητας, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστημιακό και Κοινωτικό Κέντρο Μητρότητας το οποίο προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού», κατέληξε η Δρ Κολοκοτρώνη.