Αρχική News To “σύνδρομο της κούνιας”: Γιατί είναι ένα από τα πιο μεγάλα ιατρικά...

To “σύνδρομο της κούνιας”: Γιατί είναι ένα από τα πιο μεγάλα ιατρικά αινίγματα;

to-“σύνδρομο-της-κούνιας”:-Γιατί-είναι-ένα-από-τα-πιο-μεγάλα-ιατρικά-αινίγματα;

Ως ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά “αινίγματα” στη σύγχρονη ιατρική χαρακτήρισε τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης. Με αφορμή την τραγωδία που γράφτηκε στη Λεμεσό το βράδυ του Σαββάτου, με τον αδόκητο θάνατο βρέφους 2,5 μηνών ενώ κοιμόταν στην κούνια του, ο Δρ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι η ίδια η επιστημονική κοινότητα τρομάζει και ανησυχεί για τέτοια θλιβερά γεγονότα, μιας και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια.

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι με κινήσεις και εκστρατείες των τελευταίων ετών, έχει μειωθεί το φαινόμενο. Για παράδειγμα, ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται στην πλάτη τους, back to sleep που πάει τριάντα χρόνια πίσω, έχουν μειωθεί οι ανεξήγητοι θάνατοι των βρεφών. Όχι στο πλάι, όχι μπρούμυτα και σε ημίσκληρο κρεβάτι, χωρίς περιτττά αντικείμενα και χωρίς να φασκιώνονται σφικτά με σεντονάκι. Αυτό το κάνουν ακόμη και σε μαιευτικές κλινικές και λέμε ότι είναι λάθος. Ένα παιδάκι θα ζεσταθεί και με ένα κανονικό σεντονάκι και κουβερτούλα. Και μια μικρή κλίση με σφήνα στο κρεβάτι,10-15 μοιρών με το παιδί σε ευθεία στάση, και αυτό βοηθά.”

Ο Δρ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ενδεχομένως τα παιδιά να απολαμβάνουν τον ύπνο σε πλάγια ή μπρούμυτα θέση, ωστόσο οι γονείς έχουν ευθύνη να διατηρούν τη σωστή στάση για τον ύπνο τους “που ως μέτρο πέτυχε την μείωση των τραγικών αυτών γεγονότων κατά 50%”

“Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι προβλέψιμοι παράγοντες που μπορούμε να τροποποιήσουμε στο περιβάλον όπου κοιμούνται τα παιδιά όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία, οι οσμές, η υπερβολική θέρμανση γιατί τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στους πρώτους μήνες ζωής των παιδιών, ειδικά εάν υπάρχει προωρότητα ή ιατρικό ιστορικό που επιβαρύνει την πιθανότητα.”

 

Πηγή;alphanews.live